Jupiter: Gud över himmel och åska

Jupiter: Gud över himmel och åska

I gammalt Romersk mytologi Jupiter var gudarnas kung. Han var himmelens och vädrets gud, och hans symbol var åskbulten. För grekerna han känd som Zeus och romarna trodde att de två i stort sett var likadana. För romarna gick Jupiter också under namnet Jove. Han var son till Saturnus och Ops, och bror till Neptunus och Pluto.

Jupiter gifte sig med Juno, som var äktenskapets och förlossningens gudinna. De fick fyra barn: Vulcan, Mars, Bellona och Juventas. Jupiter sades vara en mycket rättvis gud, och han åberopades ofta i eder.

Jupiter Optimus Maximus Tempel

Jupiter Optimus Maximus tempel var ett av de viktigaste templen i Rom. Det låg på Capitoline Hill, som var regeringscentrum. Templet byggdes 509 f.Kr. och det byggdes om flera gånger under århundradena.

Den mest kända statyn i templet var en 3,7 m hög bronsstaty av Jupiter. Denna staty gjordes av en hantverkare vid namn Gaius Claudius Cuirinus 474 f.Kr. Den förstördes år 410 e.Kr. av västgoterna, men rekonstruerades senare.

Jupiter i modern kultur

Jupiter dyrkas fortfarande av vissa människor idag. Det finns en religion som heter Wicca som dyrkar en gud och gudinna som kallas Jupiter och Juno. Det finns också ett grundämne i det periodiska systemet uppkallat efter Jupiter: jupiterium.

Sammantaget var Jupiter en viktig sådan romersk gud. Han var gudarnas kung och himlens och vädrets gud. Jupitertemplet Optimus Maximus var ett av de viktigaste templen i Rom, och det inhyste en berömd staty av Jupiter gjord av en hantverkare 474 f.Kr. Idag finns det fortfarande vissa bevis på Jupiters inflytande i modern kultur med religiösa grupper som Wicca som dyrkar honom och Juno, såväl som en del av det periodiska systemet som är uppkallat efter honom.