Romersk mytologi

Romersk mytologi

Romersk mytologi är en blandning av traditionella berättelser och historiska fakta. Pantheon var hem för gudar, och bestod av Romerska gudar och gudinnor som representerar naturfenomen som sol, måne och vind. Många av dessa gudar lånades från grekerna. Till exempel var Juno den romerska motsvarigheten till Hera och Neptunus till Poseidon. Romarna hade också unika gudar och gudinnor, som Merkurius och Diana.

Det viktigaste att veta om romersk mytologi är att den användes för att förklara den naturliga världen och mänskligt beteende. Dessa berättelser gav svar på frågor som “Varför går solen ner?” eller “Varför blir människor gamla och dör?” Förutom att vara underhållning tjänade romerska myter ett mycket viktigt syfte.

Den romerska mytologins ursprung

De första nedtecknade myterna i Rom kommer från två verk av poeten Livius Andronicus. Dessa berättelser var förmodligen anpassade från grekiska berättelser. Livius skrev sina pjäser i början av 300-talet f.Kr. och de var ganska populära. Tyvärr har bara fragment av hans verk överlevt till denna dag.

En av de mest kända berättelserna från den romerska mytologin är den om Romulus och Remus. Enligt legenden var Romulus grundaren av Rom. Han uppfostrades av en varg efter att ha blivit övergiven som bebis. Romulus dödade så småningom sin bror Remus och blev den första kungen av Rom. Denna berättelse ger en grund för Roms ursprungsmyt, som förklarar hur det antika Rom kom till.

En annan populär berättelse från romersk mytologi är berättelsen om den trojanska krigshjälten Aeneas. Aeneas var en trojansk prins som flydde från Trojas när det attackerades av grekerna under det trojanska kriget. Så småningom bosatte han sig i Italien med sin fru Lavinia och grundade en ny stad som heter Lavinium. Denna berättelse ger en ytterligare ursprungsmyt för Rom också, som förklarar hur trojaner kom att leva i Italien.

Aeneas förekommer också i Vergils episka dikt Aeneiden, som berättar historien om Aeneas resa från Troja till Italien. Aeneiden är ett av de viktigaste verken inom latinsk litteratur och har tjänat som inspiration för många andra författare genom århundradena, inklusive Dante Alighieri (som skrev The Divine Comedy) och JRR Tolkien (som skrev Ringarnas herre).

Slutsats

Romersk mytologi är ett fascinerande ämne eftersom det ger inblick i både romersk historia och kultur. Om du är intresserad av att lära dig mer om detta ämne rekommenderar jag att du kollar in några av resurserna som jag har listat nedan. Glad läsning!

Resurser:

  • D’Aulaires’ bok med grekiska myter av Ingri d’Aulaire och Edgar Parin d’Aulaire
  • Oh My Gods av Phillip Freeman
  • Aeneiden av Virgil