Pluton gud av underjorden

Pluton gud av underjorden

Bland romerska gudar styrde Pluton dödens och rikedomens underjordiska rike. Den här artikeln kommer att utforska vad vi vet om denna fascinerande gudom, avslöja hans ursprung, diskutera hans olika roller och belysa varför han har förblivit en integrerad del av den mänskliga kulturen.

Läs vidare för att lära dig mer om denna gåtfulla karaktär och bli inspirerad att upptäcka mer mytologisk folklore!

Vem är Pluton?

De gamla romarna trodde på en pantheon av gudar och gudinnor, var och en med sina egna unika krafter och domän. Bland dessa gudar fanns Pluton gud av underjorden och de dödas härskare. Även om det moderna samhället kan se honom som bara en karaktär i mytologiska berättelser, var han för romarna en mäktig figur värd att dyrka och vörda.

Plutons ursprung kan spåras tillbaka till den antika grekiska mytologin, där han var känd som Hades. I både grekisk och romersk mytologi var Pluton/Hades bror till Zeus/Jupiter och Poseidon/Neptunus. Efter att de tre bröderna delat världen mellan sig, blev Pluton härskare över underjorden medan hans bröder regerade över himlen och havet.

Trots att han förknippades med döden och livet efter detta, porträtterades Pluton inte alltid som en negativ figur. I själva verket var han också vördad för sin kontroll över rikedomar och rikedomar från jorden. Denna dubbelhet i hans roller gjorde honom till en komplex och mystisk gudom, ofta avbildad med symboler för både döden, såsom en spira eller dödskalle, och rikedom, som ett ymnighetshorn eller juveler.

Mytologin bakom Pluton

Mytologin kring Pluton är enorm och varierad, med olika versioner av hans historia berättade genom historien. I romersk mytologi sägs det att han föddes till guden Saturnus och gudinnan Ops. När han nådde vuxen ålder störtade han sin far och tog kontroll över underjorden.

I den grekiska mytologin var Hades känd som en dyster och fruktad figur, som styrde över de döda och straffade dem som inte lydde honom. Men det finns också berättelser som framställer honom som en mer sympatisk karaktär, som hans roll i bortförandet av Persefone, dotter till Zeus och Demeter.

Rollen för Pluton i antik romersk kultur

Pluton, även känd som Dis Pater i antikens Rom, var en viktig figur i romersk kultur och religion. Som underjordens gud hade han en betydande roll i trosuppfattningarna och ritualerna kring döden och livet efter detta.

En av de mest framträdande aspekterna av Plutons roll var hans umgänge med rikedomar och rikedomar från jorden. I det romerska samhället var jordbruk och handel avgörande för överlevnaden och Pluton sågs som källan till överflöd och välstånd.

Som sådan avbildades han ofta med symboler för rikedom, såsom juveler eller ett ymnighetshorn, och dyrkades av dem som sökte materiell framgång.

Plutons roll i livet efter detta spelade också en betydande roll i den romerska kulturen. Romarna trodde att efter döden skulle ens själ dömas och skickas till antingen underjorden eller gudarnas rike.

Som härskare över underjorden var Pluton ansvarig för att övervaka denna dom och bestämma ens öde i livet efter detta.

Hur Pluton representerades i konst och andra bilder

Plutons skildring i konst och andra visuella medier återspeglar komplexiteten i hans karaktär. I antika romerska skulpturer och målningar porträtterades han ofta som en sträng figur med skägg, med en spira eller stav i ena handen och ett överflödshorn i den andra.

Hans koppling till rikedom är tydlig i dessa skildringar, liksom symboler som mynt, juveler och en vagn dragen av fyra kolsvarta hästar. Vissa konstverk inkluderar också hans gemål, gudinnan Proserpina, som representerar våren och tillväxten.

Symboler associerade med Pluton

Pluton, underjordens och rikedomens gud, var en komplex figur i antik romersk mytologi. Som sådan avbildades han ofta med olika symboler som representerade olika aspekter av hans karaktär och roll i samhället.

En av de vanligaste symbolerna förknippade med Pluton är spiran eller staven. Detta symboliserar hans makt och kontroll över underjorden, såväl som hans roll i att döma själar efter döden. En annan symbol är ymnighetshornet, ett överflödshorn fyllt med frukt och grönsaker, som representerar hans umgänge med överflöd och välstånd.

Förhållandet mellan Pluton och Hades i grekisk mytologi

Relationen mellan Pluton och Hades i grekisk mytologi är fascinerande, eftersom båda gudarna delar många likheter. Faktum är att de ofta anses vara samma gudom med olika namn i romersk och grekisk mytologi.

En av de största skillnaderna mellan Pluton och Hades är deras skildring i litteratur och konst. Medan Hades vanligtvis avbildas som en mörk, dyster figur som styr över de döda i den grekiska mytologin, porträtteras Pluton ofta som en mer komplex karaktär med dubbla roller i romersk mytologi.

Pluton FAQ

Hur kom Pluton att bli känd som underjordens gud i romersk mytologi?

I romersk mytologi troddes Pluton ha störtat sin far, guden Saturnus, och tagit kontroll över underjorden. Det var så han blev förknippad med döden och livet efter detta.

Hade Pluto några positiva associationer i den romerska kulturen?

Ja, förutom sin roll som de dödas härskare, var Pluton också vördad för sin kontroll över rikedomar och rikedomar från jorden. Detta gjorde honom till en önskvärd gudom för dem som söker materiell framgång.

Finns det några skildringar av Pluton och Hades tillsammans i konst eller litteratur?

Ja, i vissa versioner av berättelsen om Persefones bortförande nämns både Pluton och Hades som inblandade. Men de framställs vanligtvis som separata enheter med sina egna distinkta roller och personligheter.

Så, oavsett om du tror på existensen av gudar eller inte, historien om Pluton är en som kommer att fortsätta att fängsla och inspirera i århundraden framöver. Jag hoppas att den här artikeln har väckt ditt intresse för denna fängslande gudom och uppmuntrar dig att utforska mer mytologisk folklore!

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!