Minerva (gudinna)

Minerva (gudinna)

Minerva var den romerska gudinnan för visdom, hantverk och krig. Hon var dotter till Jupiter och Metis. Som skyddsgudinnan för Athenian Ruse var Minerva förknippad med olivträdet och ugglan. Hon var också en beskyddare av Aten och en av dess främsta förmyndargudar.

I romersk mytologi presiderade hon över konst, handel och krigsstrategier. Hennes festival, Quinquatrus, firades den 19 mars. Under templets högtid gav romerska matroner sina spindlar och vävverktyg som gåvor till Minerva. Som ett resultat blev hon känd som gudinnan för spinning och vävning. I konsten avbildas hon ofta bärandes i hjälm och bär ett spjut eller sköld.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!