Troja

Troja

Troja är en gammal stad i Anatolien, och dess invånare, trojanerna, betraktades som ett av tidens mäktigaste och mest inflytelserika folk. Legenden säger att denna stad attackerades av en grekisk armé ledd av Agamemnon, vilket ledde till det trojanska kriget. Allt detta måste ha ägt rum på 1100-talet f.Kr.

Kriget utkämpades i 10 år och slutade med att Troja och dess invånare förstördes, efter att smarta Odysseus kommit på en plan. Det gick ut på att locka in de bästa krigarna till staden – förbi de ogenomträngliga murarna – genom att erbjuda invånarna en “gåva” i form av en enorm trähäst, som senare kallades för den trojanska hästen.

Föga anade de stackars trojanerna att hästen hyste 40 av fiendens bästa soldater, inklusive Odysseus, som stormade ut ur dess mage på natten, när de berusade trojanerna trodde att de hade vunnit kriget.

En av figurerna från detta krig är Aeneas, son till en trojansk prins och gudinnan Afrodite, som flyr när fienden erövrar staden. Han var en viktig karaktär i Iliaden, där han avbildas som en intelligent ledare som fungerar som en mellanhand mellan gudarna och människorna.

I Vergils Aeneid framställs Aeneas som en from hjälte som är mycket fast besluten att uppfylla sitt öde att grunda Rom.

Annons: Klicka här för att lyssna på ljudböcker om det trojanska kriget, Aeneiden och andra ämnen via BookBeat, med en gratis 45-dagars provperiod för dig som läser den här artikeln. Du är inte skyldig att betala någonting och kan enkelt avsluta ditt medlemskap när provperioden är över.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!