Trojanska hästen

Trojanska hästen

En trojansk häst är, i modern mening, ett skadligt datorprogram som verkar användbart men som faktiskt är skadligt. Berättelsen om hur termen uppstod berättar om en trähäst som lämnades utanför Trojas portar av grekiska soldater under det trojanska kriget, och är mycket populär i den grekiska mytologin. Berättelsen har också ett nära samband med det antika Roms mytologiska grund.

Grekerna låtsades gå, men gömde sig sedan inne och öppnade portarna för sina trupper att komma in i Troja. Trojanerna trodde att de hade vunnit och förde in trähästen till sin stad som en segertrofé, men den var fylld av grekiska soldater som öppnade portarna för resten av armén, satte eld på Troja och massakrerade medborgarna.

Aeneas var en av trojanerna som överlevde denna massaker. Det sägs att han flydde till Italien, och att hans son grundade Alba Longa – staden där Romulus och Remus senare skulle födas, 771 f.Kr. På så sätt hävdade många av de gamla romarna att de hade en direkt koppling till de mäktiga trojanerna, som hade levt cirka 500 år tidigare, på 1100-talet f.Kr.

Annons: Klicka här för att lyssna på ljudböcker om den trojanska hästen, det trojanska kriget, och andra ämnen via BookBeat, med en gratis 45-dagars provperiod för dig som läser den här artikeln. Du är inte skyldig att betala någonting och kan enkelt avsluta ditt medlemskap när provperioden är över.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!