Trojanska hästen

Trojanska hästen

En trojansk häst är, i modern mening, ett skadligt datorprogram som verkar användbart men som faktiskt är skadligt. Berättelsen om hur termen uppstod berättar om en trähäst som lämnades utanför Trojas portar av grekiska soldater under det trojanska kriget, och är mycket populär i den grekiska mytologin. Berättelsen har också ett nära samband med det antika Roms mytologiska grund.

Grekerna låtsades gå, men gömde sig sedan inne och öppnade portarna för sina trupper att komma in i Troja. Trojanerna trodde att de hade vunnit och förde in trähästen till sin stad som en segertrofé, men den var fylld av grekiska soldater som öppnade portarna för resten av armén, satte eld på Troja och massakrerade medborgarna.

Aeneas var en av trojanerna som överlevde denna massaker. Det sägs att han flydde till Italien, och att hans son grundade Alba Longa – staden där Romulus och Remus senare skulle födas, 771 f.Kr. På så sätt hävdade många av de gamla romarna att de hade en direkt koppling till de mäktiga trojanerna, som hade levt cirka 500 år tidigare, på 1100-talet f.Kr.