Odysseus

Odysseus

Att återvända hem efter tio års krig är ingen lätt uppgift, som den grekiske hjälten och kungen Odysseus fick reda på. I Homers verk Odysséen följer vi den store krigaren på hans långa och mödosamma resa tillbaka till sin fru och kungarike i Ithaca, och utforskar de många utmaningar han ställdes inför på vägen.

Medan vissa orsakades av hans egen hybris, var andra resultatet av gudarnas vrede. Läs vidare för att lära dig mer om denna fascinerande karaktär och hans otroliga berättelse.

Odysseus långa resa hem

Odyssevs' lange hjemreise

Odysseus var känd för sin klurighet och list, samt sin tapperhet och styrka i strid. Dessa egenskaper tjänade honom väl under det trojanska kriget, där han hjälpte till att leda grekerna till seger genom att bygga den trojanska hästen. Men de ledde också till hans fall vid många tillfällen.

Till exempel gjorde han ilsken Poseidon (Neptunus), havets gud, genom sitt beslut att förblinda Kyklopen Polyphemus. Som ett resultat orsakade Poseidon många förseningar på Odysseus hemresa, inklusive ett skeppsvrak som strandade honom på en ö i flera år.

Odysseus och sirenerna

Odyssevs og sirenene

En annan välkänd del av hemresan är när han träffade de vackra och sjungande sirenerna. Trots sin skönhet var de farliga varelser som tidigare hade dragit ner många sjömän till djupet och dödat dem.

Därför var Odysseus tvungen att beordra sin besättning att binda honom vid fartygets mast, och stoppa hans öron med bivax, så att sirenernas förtrollande sång inte skulle locka honom i vattnet.

Odysseus dödar friarna

Odyssevs dreper frierne

Förutom att slåss mot gigantiska monster och arga gudar, var Odysseus också tvungen att övervinna irriterande friare som tävlade om sin fru, drottning Penelopes hand. Medan han var borta i krig hade dessa män tagit över Odysseus palats och åt genom hans förråd av mat och vin.

Vid återkomsten förklädde Odysseus sig till en tiggare och mördade friarna med hjälp av sin son Telemachus. Han var en mästerlig bågskytt som plockade bort de panikslagna friarna en efter en tills han inte hade några pilar kvar, innan han och hans son släppte lös dem, man mot man.

Det var först efter denna massaker som han äntligen kunde återförenas med Penelope och återta sin tron ​​på ön Ithaca.

Odyssevs og Penelope

När levde Odysseus?

Man tror att Odysseus levde ungefär mellan 1200- och 800-talen f.Kr. Eftersom han vanligtvis tros vara en halvgud eller legendarisk figur från antik grekisk mytologi, finns det inga exakta uppgifter om när han levde och de exakta datumen för hans liv är fortfarande okända.

Naturkatastrofer som vulkanutbrottet på Santorini 1620-1630 f.Kr. ger dock en tidslinje för historiker; det uppskattas att Odysseus levde efter denna händelse och befäste sin plats bland grekiska hjältar under den mykenska tidsåldern.

Forskare kan använda en sammanslagning av liknelser och metaforer, arkeologiska bevis och geografiska platser för Ithaca (Odysseus förmodade hemrike) för att få ytterligare insikt om exakt när han kan ha kommit till platsen, men det finns fortfarande en viss osäkerhet kring detta. period.

Odysseus berättelse är lika mycket ett vittnesbörd om kraften i uthållighet inför motgångar. Trots otaliga utmaningar på hemresan gav han aldrig upp hoppet om att återförenas med sin familj. Hans prövningar lär oss också om farorna med hybris och hur även de största hjältarna inte är immuna mot att göra misstag.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!