Kläder (Romarriket)

Kläder romarriket

Under Romarrikets höjdpunkt tjänade kläder både funktionella och estetiska syften. Medan enkla tunikor var vanliga bland lågklassmedborgare bar rika romare ofta påkostade plagg prydda med guldtråd och ädelstenar. Inte ens slavar var immuna mot tidens modetrender, och det var inte ovanligt att de kläddes i dyra kläder som deras herrar inte hade någon nytta av.

Även om det romerska imperiets mode kan verka konstigt för moderna ögon, spelade det en viktig roll i tidens sociala hierarki. Kläder fungerade som ett sätt att visa sin rikedom och status, och de som hade råd med de mest extravaganta plaggen var högt respekterade av sina kamrater. I ett samhälle där utseendet var allt, var kläder ett viktigt verktyg för dem som ville klättra på den sociala stegen.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!