Toga

Toga

En toga är ett klassiskt plagg som ofta förknippas med antikens Rom. Även om den inte längre används dagligen, används den fortfarande vid många festliga tillfällen och är ett populärt val för Halloween-kostymer och togafester. I den här artikeln kommer vi att ta en titt på historien om togan och hur man bär den. Vi kommer också att diskutera de olika typerna av togor och vad de representerade.

Romersk toga: En kort historia

Togan var ett plagg som bars av män i antikens Rom. Den var gjord av en stor bit ylletyg som var draperad över kroppen. Togan användes på olika sätt, beroende på tillfälle. Till exempel bars toga virilis av unga män som hade uppnått myndig ålder. Toga praetexta bars av politiker och generaler, och den hade en lila rand som symboliserade deras status. Toga pulla var ett sorgeplagg som bars av sörjande släktingar.

latin kallas den också “toga”, medan den på grekiska kallas “chiton” (χιτών).

Hur man bär en Toga

Även om togan inte bärs dagligen längre, används den fortfarande vid vissa festliga tillfällen. du vill prova att bära en toga själv, det finns några saker att tänka på.

  • Först och främst se till att du har tillräckligt med tyg. En vanlig toga bör vara cirka 2-3 meter lång och 90-120 cm bred. Du kommer ofta hitta lakan i denna storlek.
  • För det andra måste du veta hur du draperar tyget ordentligt (trä det runt dig). Det bästa sättet att göra detta är att följa en vägledning eller fråga någon som vet hur man gör.
  • Slutligen, glöm inte tillbehör! Att bära en lagerkrans eller en spira kommer att få dig att se ut som en sann romersk kejsare eller gudinna.

Slutsats

Den romerska togan är ett klassiskt plagg med en lång och rik historia. Även om den inte längre används dagligen, används den fortfarande vid många festliga tillfällen. Om du är intresserad av att prova denna ikoniska outfit själv, se till att du har tillräckligt med tyg och vet hur du draperar den ordentligt. Och glöm inte tillbehören! Lagerkransar och sceptrar hjälper till att göra din outfit komplett och få dig att se ut som en av de gamla romarna.