Kapitolium

Kapitolium

Kapitolium är den mest kända av Roms sju kullar, och ligger nordväst om Forum. Namnet “Kapitol” kommer från latinska ord som betyder “mänskligt huvud”, vilket vissa tror är en referens till en berättelse som involverar Roms grundare, Romulus.

Efter att ha dödat sin bror Remus, ska Romulus ha en vision där gudarna sa åt honom att bygga en stad på platsen där hans brors blod hade runnit ner i marken. Kullen blev populärt känd som Kapitolium eftersom det var här som ett tempel till Jupiter Optimus Maximus byggdes 509 f.Kr.

Kapitolium under den romerska republiken

Kapitolium inrymde inte bara Jupiters tempel; det hade också tempel till Juno Moneta och Minerva. Förutom att vara religiösa centra, tjänade dessa tempel också som skattkammare. Placeringen av kullen gjorde den till en idealisk plats för sådana byggnader, eftersom den var lätt försvarbar och gav en klar vy över både Forum och staden utanför.

Betydelsen av Kapitolium fortsatte in i det romerska riket. Faktum är att kejsar Augustus lät bygga ett palats på toppen av kullen! Inte mycket är känt om detta palats, men det tros ha varit lyxigt och väl försvarat.

Tyvärr förstördes palatset av brand år 80 e.Kr. tillsammans med stora delar av Rom. Templen blev dock stående och fortsatte att användas fram till 410 e.Kr. när de slutligen övergavs under plundringen av Rom.

Den moderna Kapitolium

Även om ingenting finns kvar av Augustus palats, har många av de antika templen restaurerats och är nu öppna för allmänheten. Det mest kända är förmodligen Jupiter Optimus Maximus-templet, som har omvandlats till en kyrka (San Pietro i Carcere).

Med sin rika historia och vackra tempel är Kapitolium värt ett besök om du är intresserad av att utforska mer om Roms förflutna.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!