Pompeji

Pompeji

Pompeji är en stad i Italien som förstördes och begravdes i vulkanutbrottet av en aktiv vulkan år 79 e.Kr. Staden var en blomstrande romersk koloni tills den förstördes av vulkanen. Nedan ska vi titta mer på vulkanutbrottet i Pompeji, tidskapseln som utbrottet skapade och Pompejis bortglömda grannstad. 

Vulkanutbrottet i Pompeji

Vesuvius var namnet på vulkanen Pompeji, och dess utbrott var en av de mest katastrofala naturkatastroferna i mänsklighetens historia. Det orsakade förstörelsen av Pompeji och Herculaneum, städer nära vulkanens bas.

Hur många människor dog i Pompeji?

Utbrottet sägs ha dödat så många som 16 000 människor, inklusive 2 000 i själva staden, och resten utanför och i närområdena. Pompeji och Vesuvius är därför ord som väcker rysningar hos de flesta som hört den sanna historien, och för människorna som upplevde vulkanutbrottet måste det ha varit en fruktansvärt skrämmande situation.

Vad dog de av i Pompeji?

Det som dödade invånarna i Pompeji var det pyroklastiska flödet som rusade in i staden under vulkanutbrottet. Det var ett gasmoln som kunde nå temperaturer på upp till 1 000 grader – så varmt att offren inte kände någonting när de dog. 

Varför fick Pompeji ett vulkanutbrott år 79 e.Kr.?

Vid Pompejis vulkanutbrott år 79 e.Kr. vulkanen hade varit aktiv i århundraden, så det var bara en tidsfråga innan den fick utbrott igen. De gamla romarna trodde att det var utrotat, och att det därför bara kunde betraktas som ett vanligt berg. Utbrottet föregicks av en jordbävning och kraftigt regn som orsakade översvämningar och jordskred.

Varför hade Pompeji en vulkan? Varför bosatte sig folk där?

Anledningen till att människor bosatte sig nära Pompejis vulkan är med största sannolikhet för att de inte visste att det var en vulkan. De måste ha trott att det var ett vanligt berg, vilket är väldigt naturligt. Innan utbrottet såg Vesuvius ut som ett helt normalt berg, tills toppen nästan “blåstes av” i vulkanutbrottet, vilket skapade den breda konform som Vesuvius har idag.

En annan anledning till att människor bosatte sig nära Pompejis vulkan är att de bosatte sig där på grund av dess bördiga jord och jordbruk, som ofta finns nära vulkaner, och den aska de har spytt ut tidigare.

Pompeji: Roms tidskapsel

Det som gör Pompeji så speciellt är att det ger en inblick i det romerska folkets vardag. Staden bevarades av askan som täckte den, och många av byggnaderna och artefakterna finns fortfarande kvar. Detta inkluderar allt från hem till tempel till offentliga toaletter. Som ett resultat fungerar Pompeji på ett sätt som Roms tidskapsel, eftersom staden ger ett unikt fönster in i romersk historia.

När hittades Pompeji?

Pompeji hittades, med andra ord återupptäckt, 1599. Under århundradena hade Pompeji till stor del varit bortglömd, begravd under metervis av vulkanisk aska och skräp, och dess läge var inte allmänt känt.

Vem hittade Pompeji?

Den som hittade Pompeji var arkitekten Domenico Fontana. Fontana snubblade över den sedan länge förlorade staden när han övervakade byggandet av en ny akvedukt. När han hittade staden började han gräva ut platsen och dela sina fynd med världen.

Kan man besöka Pompeji?

Ja, Pompeji är öppet för besökare. Pompeji var ett populärt turistmål även i antiken, och är fortfarande en av turisternas favoritstäder att besöka i Italien.

Är Pompeji aktivt?

Vesuvius i Pompeji är inte en aktiv vulkan, men den har haft utbrott mer än 50 gånger sedan AD 79 och kommer sannolikt att få utbrott många gånger i framtiden. Vulkanen övervakas dock noga och det finns inga tecken på att ett utbrott kommer att ske någon gång snart.

Pompeji (film)

I filmen Pompeji , vulkanutbrottet avbildas. Det är en amerikansk 3D-katastroffilm från 2014, regisserad av Paul WS Anderson och med Kit Harington, Emily Browning och Kiefer Sutherland i huvudrollerna. Filmen skildrar vulkanen Vesuvius utbrott år 79 ur perspektivet av en slav på ett skepp som fraktar gladiatorer som försöker rädda deras sanna kärlek, som är fången inne i Pompeji precis när vulkanen börjar få ett utbrott.

Fakta om Pompeji

Nedan hittar du ett antal fakta, frågor och svar om Pompeji.

Vad heter vulkanen i Pompeji?

Vulkanen i Pompeji heter Vesuvius, och ligger i Neapelbukten, Italien.

Var är Pompeji?

Pompeji ligger i Neapelbukten, sydost om Rom.

Hur stor var Pompeji?

Pompeji hade en storlek på cirka 67 hektar år 79 e.Kr., och 8 000 till 10 000 invånare.

Pompejis granne: Herculaneum – den bortglömda staden

Herculaneum, eller Herculanum, är en liten stad som förstördes av Vesuvius utbrott år 79 e.Kr. Begravd under 20 meter aska var den bortglömd i århundraden tills den återupptäcktes av en slump 1709.

När en arbetare i Resina, som borrade i marken för att bygga en brunn för ett kloster, stötte på marmor och andra material. Senare utgrävningar skulle visa att detta material tillhörde Herculaneum.

Det finns fortfarande mycket att upptäcka om Herculaneum eftersom staden har varit så välbevarad. Den arkeologiska platsen utgrävs fortfarande och det finns många mysterier som väntar på att lösas.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!