Herculaneum: Italien, historia, arkeologisk park, och karta

Herculaneum: Italien, historia, arkeologisk park, och karta

Beläget längs den pittoreska kusten i södra Italien, är Herculaneum en fängslande arkeologisk skatt som erbjuder ett unikt fönster in i det antika förflutna. Även om Herculaneum ofta överskuggas av sin mer kända granne, Pompeji, har staden sin egen rika historia, fantastiska ruiner och en mängd historiska insikter som väntar på att bli upptäckta.

I den här artikeln tittar vi närmare på historien, den arkeologiska parken och en karta som visar det relativa avståndet mellan Herculaneum och Pompeji till Vesuvius.

(En mer uppdaterad version av artikeln finns tillgänglig på engelska här: Herculaneum: Italy, History, Archaeological Park, & Map)

En kort historie om Herculaneum

Herculaneum, eller Ercolano på modern italienska, var en blomstrande romersk stad belägen vid foten av Vesuvius, den ökända vulkanen som så småningom skulle bli både en välsignelse och en förbannelse för staden. Grundades av de gamla grekerna runt 400-talet f.Kr., absorberades Herculaneum så småningom i det expanderande romerska riket. Under sin storhetstid blomstrade staden som en semesterort för den romerska eliten och lockade rika invånare och turister med sina lyxiga villor, lummiga trädgårdar och magnifika kustutsikter.

Men Herculaneums öde beseglades den ödesdigra dagen den 24 augusti, 79 e.Kr., när Vesuvius bröt ut i en katastrofal explosion och begravde staden under ett tjockt lager av vulkanisk aska och pyroklastiska flöden. Men denna plötsliga och förödande händelse ledde till bevarandet av Herculaneums gamla gator, byggnader och till och med några av dess invånare, som var inneslutna i det vulkaniska materialet och fossiliserade med tiden.

Herculaneum arkeologiska park

Idag är ruinerna av Herculaneum en del av den arkeologiska parken Herculaneum, en UNESCO världsarvslista som låter besökare resa tillbaka i tiden och utforska de anmärkningsvärt välbevarade resterna av denna antika romerska stad. Parken täcker ett område på cirka fyra hektar (cirka 10 tunnland), och erbjuder en fascinerande inblick i det dagliga livet under det romerska imperiet.

Nedan hittar du några höjdpunkter av det som har bevarats från Herculaneum. Jag har behållit de engelska namnen då det är lättast att identifiera dem på det sättet.

Höjdpunkter

 1. Decumanus Maximus: Denna centrala gata kantas av resterna av gamla butiker, bostäder och företag, vilket ger en känsla av hur vardagen såg ut i Herculaneum.
 2. The House of the Skeleton: Denna välbevarade villa är uppkallad efter skelettresterna inuti och visar utsökta fresker och intrikata mosaiker.
 3. The House of Neptun and Amphitrite: Denna överdådiga villa har vackert bevarade fresker som visar scener från romersk mytologi, inklusive havsguden Neptunus och hans fru Amphitrite.
 4. The Suburban Baths: Dessa antika romerska bad är ett bevis på sofistikeringen av romersk ingenjörskonst och arkitektur.
 5. The House of the Wooden Partition: Detta hus är uppkallat efter en träpartition och har fantastiska fresker och intrikata arkitektoniska detaljer.
 6. The Herculaneum Boat Sheds: Dessa båtbodar ligger längs med vattenbrynet, och döljer forntida rester av båtar som användes för transporter i Herculaneum. (Se bilden direkt ovan här.)

Herculaneum karta: Karta över Pompeji och Herculaneum

Som visas på bilden ovan ligger Herculaneum precis vid foten av Vesuvius, medan Pompeji ligger lite längre bort (men fortfarande väldigt nära!). Vulkanens relativa närhet är anledningen till att Herculaneum begravdes under cirka 20 meter aska, och Pompeji “bara” 4 till 6 meter.

Praktisk information för besökare till Herculaneum

 • Plats: Herculaneum ligger i regionen Kampanien i södra Italien, nära den moderna staden Ercolano.
 • Öppettider: Herculaneum arkeologiska park öppnar vanligtvis klockan 8:30 eller 9:30 och stänger tidigt på kvällen. Det är dock tillrådligt att kolla parkens officiella hemsida för den mest uppdaterade informationen om öppettider och biljettpriser.
 • Turné: Guidade turer finns tillgängliga för en mer djupgående utforskning av Herculaneums historia och arkeologiska betydelse. Engelsktalande guider kan ge värdefull insikt.
 • Tillgänglighet: Den arkeologiska platsen är relativt kompakt och tillgänglig, med asfalterade gångvägar och ramper för besökare med rörelsehinder.
 • Klimat: Regionen har ett medelhavsklimat, så det är bäst att besöka på våren eller hösten för att undvika den intensiva sommarvärmen.

Herculaneum erbjuder en unik och träffande arkeologisk upplevelse. Denna anmärkningsvärt bevarade romerska stad tillåter besökare att resa tillbaka i tiden, vandra på de gamla gatorna och beundra de magnifika fresker och mosaiker som en gång prydde de lyxiga villorna.

Med sin rika historia, välbevarade ruiner och en övertygande historia av naturkatastrofer är Herculaneum verkligen en dold pärla som väntar på att bli utforskad av både historiefantaster, arkeologifantaster och nyfikna resenärer. Så när du planerar ditt nästa besök i Italien, glöm inte att inkludera Herculaneum i din resplan för en oförglömlig resa in i hjärtat av den antika romerska världen!

Bilder av Herculaneum

Nu när vi avslutar vår resa genom de förtrollande ruinerna av Herculaneum, skulle jag vilja dela med mig av en samling slående bilder som fångar essensen av denna antika romerska stad. Dessa fotografier vittnar om Herculaneums varaktiga anda, där historien viskar i varje sten, fresk och föremål. Njut av!

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!