Romerskt bad

Romerskt bad

Det romerska badet var en central social institution i antikens Rom. Det fungerade som en plats att koppla av, umgås och tvätta sig ren. Ett romerskt bad var vanligtvis ett stort, rektangulärt rum med högt i tak. Väggarna var ofta dekorerade med mosaik eller målningar, och golven var ofta gjorda av marmor eller kakel.

I ena änden av rummet fanns en upphöjd plattform, där människor kunde luta sig tillbaka och njuta av värmen i rummet. Den andra änden av rummet innehöll en stor vattenpöl som användes för att bada. Det romerska badet låg vanligtvis nära en offentlig fontän så att människor lätt kunde fylla hinkar med färskvatten.

Förutom att det var ett ställe att tvätta på, användes det romerska badet också för träning och avkoppling. Folk simmade ofta varv i poolen eller spelade spel som handboll (som faktiskt har sitt ursprung i de romerska baden).

Det romerska badet var en viktig del av det romerska samhället, och dess popularitet ledde till att det spreds över hela imperiet.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!