Guden Pluto: Underjordens härskare

Guden Pluto: Underjordens härskare

I romersk mytologi var guden Pluto härskare över underjorden. Hans namn kommer från det latinska ordet “plutus”, som betyder “rikedom”. Pluto var också känd som Dis Pater, vilket betyder “rik far”. Han var son till Saturnus och Ops, och bror till Jupiter och Neptunus

Pluto var en mäktig gud, och han härskade över alla döda själar i underjorden. Han var förknippad med jordbruk och rikedom. Pluto hade också en mörk sida och han var känd för sin förmåga att orsaka död och förstörelse. 

Den romerska guden Pluto var ursprungligen en gud för jordbruket. Han var förknippad med fertilitet och överflöd. Romarna trodde att Pluto kunde få grödor att växa och göra människor rika. 

Plutos roll som underjordens gud kom senare. Grekerna hade en liknande gud som hette Hades, som själv härskade över de döda. När romarna erövrade Grekland adopterade de många av de grekiska gudarna och gudinnorna till sitt eget Pantheon. Hades blev känd som Pluto, men hans roll som underjordens herre förblev densamma.

Innehållsförteckning

Hur såg guden Pluto ut?

Pluto avbildades vanligtvis som en skäggig man med en krona av lagerblad och en spira eller nyckel. Dessa symboler representerade hans makt över liv och död. Enligt gamla legender avbildades han också som en mörk och skuggig figur, med djupa ögonpölar som tycktes spegla underjordens fördjupningar. Hans kropp var smal men trotsig, vilket antydde stor styrka och kraft trots hans ringa kroppsbyggnad.

Som härskare över underjorden framställdes Pluto ofta som sträng och imponerande, som utstrålar en känsla av auktoritet och kontroll över invånarna i hans rike. Trots hans skräckinjagande rykte såg några tillbedjare en antydan till vänlighet i Plutos kalla uppträdande, och trodde att han skyddade sina närmaste och förlät även sina mest envisa fiender. Kort sagt, utseendet på Pluto antydde både dold briljans och mörker som lurar under ytan.

Slutsats

Pluto är en viktig figur i den romerska mytologin. Han förknippas med både liv och död, välstånd och förstörelse. Som underjordens herre presiderar han över alla döda själar. Pluto är en komplex figur som representerar några av de mest grundläggande aspekterna av människans existens.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!