Assimilering

Assimilering

Romarriket är ett av de mest kända imperiet genom tiderna. På sin höjd kontrollerade Romarriket ett territorium som sträckte sig från Storbritannien till Nordafrika och från Spanien till Mellanöstern. Men hur gick Rom från att vara en liten stadsstat i centrala Italien till ett av de största imperier världen någonsin skådat? Svaret ligger i romersk assimilering.

Assimilering definition

assimilering definisjon

Assimilering är den process genom vilken en person eller grupp anammar andras seder och idéer. Detta kan hända av många anledningar, inklusive omgifte, konvertering till en annan religion eller helt enkelt att flytta till ett nytt land. När assimilering sker förlorar den ursprungliga gruppen vanligtvis sin unika identitet.

Tre stadier av assimilering

Begreppet assimilering har funnits i århundraden, men det var inte förrän på 1800-talet som sociologer började studera det på djupet. En av de mest kända studierna genomfördes av Robert Park och Ernest Burgess 1921. De fann att invandrare som kom att bo i amerikanska städer vanligtvis gick igenom tre stadier av assimilering: kontakt, konflikt och boende.

  1. I det första skedet är invandrare i nära kontakt med medlemmar av den dominerande gruppen (i detta fall vita amerikaner). Denna kontakt leder vanligtvis till viss spänning och konflikt då båda grupperna försöker hävda sina egna värderingar och traditioner.
  2. I det andra steget börjar invandrare anpassa sig till sin nya omgivning genom att lära sig den dominerande gruppens språk och seder. Denna process är känd som akkulturation.
  3. Slutligen, i det tredje stadiet, assimileras invandrarna helt i den dominerande gruppen och ger helt upp sina egna traditioner.

När det gäller det romerska riket tillät assimilering olika kulturer och religioner att smälta samman till en sammanhållen helhet. Romarna var ganska toleranta mot nya idéer och kulturer, vilket gjorde det lättare för erövrade folk att anpassa sig till livet under romerskt styre. Denna assimileringspolitik bidrog till att skapa en känsla av enhet i hela imperiet och var en av huvudorsakerna till Roms framgångar.

Assimilering skapade starkare enhet i det romerska imperiet

Assimilering skapte sterkere enhet i imperiet

Som tidigare nämnts, var en av huvudorsakerna till att assimilering var så framgångsrik i Rom att den skapade en känsla av enhet i hela imperiet. Genom att tillåta erövrade folk att behålla sina egna seder och övertygelser, samtidigt som de anammade vissa aspekter av den romerska kulturen, kunde Rom skapa ett mångsidigt och levande imperium förenat under en fana. Denna känsla av enhet gjorde det lättare för Rom att styra sitt enorma territorium och gjorde det också svårare för erövrade folk att göra uppror mot det romerska styret.

Alla var inte lika nöjda med assimilering

Naturligtvis välkomnade inte alla erövrade det romerska styret med öppna armar. Det förekom många revolter mot den romerska myndigheten, särskilt i områden som Judeen där judiska religiösa övertygelser kraftigt undertrycktes av Rom. I dessa fall tvingades assimilering ofta på erövrade folk, vilket ledde till motstånd och ibland rent uppror. Men även i dessa fall spelade assimilering en roll för att så småningom stoppa dessa uppror och hålla ihop imperiet.

Slutsats

Assimileringsprocessen spelade en viktig roll för att tillåta Rom att utöka sitt territorium och skapa ett stort imperium. Genom att vara tolerant mot nya kulturer och idéer kunde Rom föra många olika folk under sin kontroll utan att behöva ta till våld eller våld. Denna politik bidrog till Roms status som ett av historiens stora imperier.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!