Judendomen

Judendomen

Judendomen är en av de äldsta monoteistiska religionerna i världen. Den har sitt ursprung i Mellanöstern för över 3 500 år sedan, och idag finns det runt 14 miljoner judar världen över. Här är en kort översikt över judendomens historia. 

Ursprung

Judendomens ursprung kan spåras tillbaka till Abraham, som anses vara det judiska folkets fader. Enligt den hebreiska bibeln blev Abraham instruerad av Gud att lämna sitt hem i Mesopotamien och bosätta sig i Kanaans land. Det var här som Abraham började lära andra sin monoteistiska tro, och det var från honom som det judiska folket härstammade. 

Moses

Moses

Judendomen började verkligen ta form under Moses tid. Moses föddes i en slavfamilj i Egypten, men han flydde senare och bosatte sig i Midjan. Det var här han hade sitt berömda möte med Gud vid berget Sinai där han fick de tio budorden. Mose ledde sedan sitt folk tillbaka till Egypten där de äntligen kunde fly undan slaveriet och bosätta sig i Kanaan, som blev känt som Israels land. 

Jerusalem

Under de följande århundradena etablerade det judiska folket sig i sitt nya hemland. De utvecklade sin egen unika kultur och religion baserad på tro på en Gud och iakttagande av Mose lag. Omkring 1000 f.Kr byggde de ett tempel i Jerusalem, som blev centrum för deras religiösa tillbedjan. 

Romarriket

I 63 f.Kr erövrade det romerska riket Judéen (södra delen av Israel) och döpte om det till Syria Palaestina. Det judiska folket fortsatte att utöva sin religion och behålla sin kulturella identitet trots århundraden av förtryck av romarna och andra erövrare. 1948 återtog de äntligen kontrollen över sitt hemland när Israel utropade självständighet. 

Toran

Toraen

Judendomen är en monoteistisk tro, vilket betyder att den tror på en Gud. Den judiska tron ​​bygger på både Toran, som är deras heliga skrifter, och rabbinska läror. Judar tror att Gud gav dem denna undervisning för att vägleda dem genom livet och för att lära dem hur man lever som en god människa.

Kristendom

Kristendomen är också en monoteistisk tro, men den skiljer sig från judendomen på flera sätt. Kristna, till exempel, tror att Jesus Kristus sändes av Gud för att lösa mänskligheten från synd och död genom sin korsfästelse och uppståndelse. Kristendomen har också sin egen heliga bok, kallad Bibeln eller Gamla testamentet för kristna.

Det judiska folket var det första som följde Jesus Kristus. De var de första som trodde på honom och spred hans läror och inflytande. Judarna var inte bara efterföljare till Jesus Kristus; de blev själva missionärer som spred hans läror.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!