Kända gladiatorer

Kända gladiatorer

I antikens Rom var gladiatorer professionella kämpar som kämpade till döds inför publikmassor. Även om de ofta var slavar, kriminella eller krigsfångar, var vissa gladiatorer fria män som valde att slåss på arenan för rikedom och berömmelse. Här är några av de mest kända gladiatorerna i romersk historia.

Innehållsförteckning

Spartacus

Spartacus var en thrakisk slav som såldes till en ludus, eller gladiatorskola, i Capua, Italien. År 73 f.Kr ledde han ett slavuppror mot den romerska republiken. Även om hans rebellarmé till slut besegrades, blev Spartacus en folkhjälte för sin roll i upproret. Hans berättelse blev populär i filmen Spartacus från 1960 med Kirk Douglas i huvudrollen.

Commodus

Commodus var romersk kejsare från 180-192 e.Kr. Han var en otroligt impopulär härskare och är kanske mest känd för sitt skräckvälde där han lät döda tusentals människor, inklusive senatorer och högt uppsatta tjänstemän. Han tyckte också om att slåss som gladiator på arenan och tros ha dödat över 500 djur under offentliga spel. Det sägs dock att kejsar Commodus troligen fuskade i många eller alla sina segrar mot både djur och människor. Commodus förklarade sig själv Hercules och bytte namn på Rom till Colonia Commodiana.

Flamma

Flamma var en syrisk gladiator som kämpade över 30 matcher innan han dödades på arenan vid 28 års ålder. Under sin karriär vann Flamma 21 gånger på knockout och 10 gånger genom underkastelse. Han kämpade både som retiarius (en typ av gladiator som slogs med ett nät och ett trestiftsspjut) och som en secutor (en typ av gladiator som slogs med svärd och sköld). Flamma drog sig tillbaka från strid efter att ha blivit allvarligt skadad på arenan, men övertalades att återvända för en sista strid som slutade med hans död.

Spartacus, Commodus och Flamma var alltså tre av de mest kända gladiatorerna i romersk historia, som är kända för sina framträdanden på arenan.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!