Ariska rasen

Den ariska rasen är ett historiskt koncept som bygger på tanken att det finns en grupp människor som delar gemensamma anor och egenskaper. Begreppet har sitt ursprung i antikens Rom, där det användes för att referera till de germanska folken som bodde norr om Alperna. Termen “arisk” kommer från sanskritordet ārya, som betyder “ädel” eller “upphöjd”.

I slutet av 1800-talet togs begreppet arisk ras upp av rasistiska ideologer som använde det för att rättfärdiga sin tro på vita människors överlägsenhet. Idag har begreppet den ariska rasen till stor del misskrediterats av historiker och antropologer. Det fortsätter dock att användas av vita supremacister och andra högerextrema grupper som ett sätt att främja deras hatiska ideologi.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!