Gladius

Gladius

Glaius var ett svärd som användes av antika romerska soldater under strid. Det var ett kort, dubbeleggat vapen designat för att slå, och var vanligtvis cirka två fot långt.

Glaius användes med otrolig effekt av den romerska armén, och dess användning hjälpte till att sprida romersk makt över Medelhavet. Faktum är att gladius ofta är krediterad för att ha hjälpt till att säkra Roms status som supermakt.

Glaius föll ur bruk i det sena romerska riket, men arvet fortsätter till denna dag. Ordet “gladiator” kommer faktiskt från det latinska ordet för “svärd”, vilket visar vikten av detta vapen i antikens Rom.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!