Kejsare

Kejsare

En kejsare är en härskare över ett imperium. Romarriket var det största och mäktigaste riket i historien. Det kontrollerade länder från Europa till Afrika och Mindre Asien.

Termen ‘kejsare’ kommer från det latinska ordet ‘imperator’ som betyder befälhavare eller general. Det användes först i antikens Rom för att beteckna en segerrik militärledare som hade fått ett tillfälligt mandat (eller imperium) av senaten och folket att styra Rom som en monark, men det kom senare att användas av monarker utanför Rom.

Vi kan spåra kejsarnas historia tillbaka till det gamla Egypten där de kallades faraoner och hade absolut makt över sitt folk. Idag har vi många länder som fortfarande använder detta system som Kina, Japan, Ryssland, Tyskland och Österrike-Ungern för att nämna några.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!