Cestius pyramide

Cestius pyramide

I centrala Rom står ett monument som har förbryllat arkeologer och historiker i århundraden. Cestius pyramide byggdes år 12 f.Kr. som en grav för Gaius Cestius, en magistrat och medlem av en av Roms äldsta patricierfamiljer. Men trots dess uråldriga ursprung förblir pyramidens verkliga syfte ett mysterium.

I det här blogginlägget ska vi titta närmare på historien om Cestius pyramide och några av teorierna om dess syfte.

Konstruktion och tidig historia av Cestius pyramide

Cestius pyramide byggdes med betong och tegel med kalksten. Den är cirka 36 meter hög, är fyrkantig vid basen och mäter cirka 36 meter på varje sida. Byggandet av pyramiden tros ha tagit cirka 330 dagar.

Mycket lite är känt om pyramidens tidiga historia. Den förekommer inte på några kartor före 1500-talet, och det finns inga uppgifter av något slag som nämner den före medeltiden.

Faktum är att den första definitiva referensen till pyramiden kommer från ett anonymt 1000-talsverk känt som Mirabilia Urbis Romae, eller “Roms under”. Denna text beskriver pyramiden på följande sätt: “Nära Santa Maria i Domnica finns en pyramid som de säger är Gaius Cestius grav.”

Teorier om syftet med Cestiuspyramiden

Med tanke på dess märkliga frånvaro från tidiga historiska uppteckningar är det inte förvånande att det finns flera teorier om vad Cestiuspyramiden faktiskt användes till.

Vissa forskare tror att det kan ha använts som en grav för en annan medlem av familjen Cestius, eller till och med som en gemensam gravplats för ett antal olika familjer.

Andra har föreslagit att den kan ha använts som en fyr för att guida fartyg in i Roms hamn, eller helt enkelt som ett dekorativt element i en trädgård som tillhör en av Roms rika medborgare.

Det sanna syftet med Cestiuspyramiden förblir ett mysterium till denna dag. Men dess fascinerande historia och märkliga frånvaro från tidiga historiska dokument gör det till ett intressant ämne för vidare studier.

Kanske kommer vi en dag att låsa upp hemligheterna bakom detta antika monument. Fram till dess fortsätter den att stå som ett bevis på uppfinningsrikedomen hos Roms tidigaste byggare.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!