Marcus Antonius: Kleopatra, död, liv och fakta

Marcus Antonius: Kleopatra, död, liv och fakta

Marcus Antonius, även känd som Mark Antony, är en framstående figur i romersk historia. Antonius föddes 83 f.Kr. och hans liv präglades av både anmärkningsvärda prestationer och personliga tillkortakommanden.

Den här artikeln går in i livet, karriären och arvet efter denna romerske statsman.

Tidigt liv och uppväxt

När han föddesin i familjen Antonii i Rom, var Antonius utsatt för det turbulenta politiska klimatet i den sena republiken från en ung ålder, och familjetraditionen med militärtjänst hjälpte till att forma hans ambitioner. Antonius första militära inblandning inträffade under kampanjen mot kung Mithridates VI av Pontus, där han tjänstgjorde som kavalleribefälhavare under Aulus Gabinius. Hans umgänge med Julius Caesar skulle senare ytterligare stärka hans uppgång.

Alliansen med Julius Caesar

Marcus Antonius partnerskap med Julius Caesar spelade en central roll i utformningen av hans politiska och militära karriär. År 49 f.Kr han blev en av Caesars mest betrodda allierade under inbördeskriget mot senaten och Pompejus den store. Hans lojalitet och militära skarpsinne spelade viktiga roller i Caesars segrar, särskilt i slaget vid Pharsalus år 48 f.Kr. Antonius status som Caesars kavalleribefälhavare stärkte hans politiska inflytande i Rom, även om det också lockade rivaler som motsatte sig Caesars uppgång.

Mordet på Julius Caesar, och efterspel

The Ides of March

Attentatet på Julius Caesar på Idus martiae (den 15:e dagen i mars) år 44 f.Kr. djupt berörd Antonius. Hans lovtal vid Caesars begravning orsakade oro i Rom och satte scenen för ytterligare politisk och militär oro. Maktvakuumet efter Caesars död ledde till bildandet av det andra triumviratet 43 f.Kr., som förenade Antonius med Octavianus och Lepidus mot deras gemensamma fiender.

Cleopatra och öst

En av de mest bestående aspekterna av Antonius liv var hans komplexa förhållande till Kleopatra, den egyptiska drottningen. Hans engagemang i Cleopatra, både romantiskt och politiskt, fick långtgående konsekvenser. Antonius styrde romerska territorier i öster och stod inför anklagelser om att ha försummat sitt ansvar i Rom och anammat en österländsk livsstil. Hans skilsmässa från Octavia, en romersk kvinna och Octavianus syster, till förmån för Cleopatra fördjupade också klyftan mellan honom och Octavianus.

Slaget vid Actium och Antonius död

Battle of Actium

Slaget vid Actium år 31 f.Kr markerade toppen av Antonius och Kleopatras konflikt med Octavianus, och Octavianus avgörande seger ledde till deras efterföljande dödsfall. Efter nederlaget vid Actium sökte Antonius och Cleopatra skydd i Alexandria, där de båda begick självmord. Detta markerade slutet på en tidsålder, den romerska republiken, och cementerade Octavianus styre som den obestridda ledaren av Rom under sin nya titel, Augustus.

Arv och inflytande

Marcus Antonius satte sin prägel på den romerska historien. Hans militära skicklighet, vältalighet och lojalitet definierade honom som en formidabel figur. Ändå bidrog hans impulsiva natur och olyckliga romans med Cleopatra till hans undergång.

Antonius liv och karriär spelade en central roll i övergången från den romerska republiken till det romerska imperiet, vilket betonade den sena republikens politiska instabilitet. Hans berättelse fortsätter att fängsla historiker och förblir en kraftfull inspirationskälla för litteratur och konst.

Tidslinje för Marcus Antonius liv

83 f.Kr.: Marcus Antonius är född i Rom i en framstående familj.

c. 58 f.Kr.: Antonius tjänstgör som officer i den romerska armén under Aulus Gabinius i kampanjerna mot kung Mithridates VI av Pontus.

c. 54 f.Kr.: Antonius går med Julius Caesar som stabsofficer i erövringen av Gallien.

52 f.Kr.: Antonius utses till kvestor av Caesar.

49 f.Kr.: Antonius ansluter sig till Caesar i hans inbördeskrig mot senaten och Pompejus den store. Han spelar en avgörande roll i erövringen av staden Massilia (dagens Marseille).

48 f.Kr.: Antonius tjänstgör som officer i Caesars armé under slaget vid Pharsalus, där Caesar besegrar Pompejus styrkor.

44 f.Kr.: Julius Caesar mördas på Idus martiae (15 mars). Antonius håller en passionerad lovtale vid Caesars begravning, vilket framkallar oroligheter i Rom.

43 f.Kr.: Antonius bildar det andra triumviratet med Octavianus och Lepidus och tar kontroll över Rom. De börjar förbjuda och avrätta politiska fiender.

42 f.Kr.: Det andra triumviratet besegrar styrkorna från Brutus och Cassius, Julius Caesars mördare, i slaget vid Filippi.

41 f.Kr.: Antonius träffar Kleopatra i Alexandria och inleder en romantisk och politisk relation med den egyptiska drottningen.

40 f.Kr.: Antonius återvänder till Rom och gifter sig med Octavia, Octavians syster, för att stärka sin allians med sin triumvirkollega. Antonius och Cleopatras tvillingbarn, Alexander Helios och Cleopatra Selene, föds. (Ja, du läste rätt.)

36 f.Kr.: Antonius kampanj i Parthia slutar i katastrof, vilket leder till spänningar med Octavianus.

32 f.Kr.: Antonius skiljer sig från Octavia och återvänder till Cleopatra. Octavianus använder detta som en förevändning för att förklara krig mot Antonius.

31 f.Kr.: Sjöslaget vid Actium äger rum, och slutar med att Octavianus besegrar Antonius och Cleopatra. Detta markerar början på slutet för Antonius.

30 f.Kr.: Antonius och Cleopatra söker skydd i Alexandria, där de båda begår självmord. Octavianus blir den obestridda härskaren över Rom.

27 f.Kr.: Octavianus, nu känd som Augustus, konsoliderar sin makt, avslutar den romerska republiken och etablerar det romerska riket.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!