Cleopatra

Cleopatra

Cleopatra var en egyptisk drottning känd för sin skönhet, intelligens och politiska skicklighet. Hon föddes 69 f.Kr. och styrde Egypten i över 20 år. Under sitt liv fick hon många fiender och allierade. Hon var Julius Caesars älskare, senare Mark Antonys hustru, och fick barn av båda männen. Hennes berättelse är full av dramatik, kärlek, krig och svek.

Tidigt liv

Cleopatra föddes 69 f.Kr. i Alexandria, Egypten. Hennes far var Ptolemaios XII Auletes, kungen av Egypten. Hennes mamma var Cleopatra V Tryphaena, en prinsessa från Syrien. Ptolemaios XII dog när Cleopatra var 18 år gammal, och hon blev då drottning tillsammans med sin 10-årige bror, Ptolemaios XIII.

Cleopatras regeringstid

Cleopatra styrde Egypten i över 20 år. Hon var en mycket effektiv härskare som förbättrade ekonomin och skapade många offentliga arbeten. Hon stärkte också den egyptiska armén. Till slut knöt hon ihop sig Rom och ingick en allians med Julius Caesar.

Caesar och Cleopatra

År 47 f.Kr kom Julius Caesar till Egypten för att hjälpa Ptolemaios XIII i ett inbördeskrig mot sin syster, Cleopatra VII. När Caesar anlände till Egypten välkomnades han dock av Cleopatra. De blev älskare och fick en son tillsammans som hette Cæsarion. År 46 f.Kr besegrade Julius Caesar Pompejus i ett slag vid Pharsalus i Grekland, och blev sedan härskare över Rom.

År 44 f.Kr mördades Julius Caesar av Marcus Brutus i Rom. Inbördeskrig bröt ut i Rom mellan de som stödde Brutus och de som stödde Caesars arvtagare Octavianus. I Egypten stod Cleopatra på Octavianus sida, mot Marcus Brutus. Octavianus besegrade Brutus i slaget vid Filippi år 42 f.Kr. Han blev sedan härskare över Rom och tog titeln Augustus (som betyder “upphöjd”).

Antonius och Cleopatras död

31 f.Kr besegrade Augustus Mark Antony och Cleopatra i slaget vid Actium utanför Greklands kust. Antony och Cleopatra begick självmord snarare än att bli tillfångatagna av Augustus styrkor. Hennes död är en av de mest kontroversiella händelserna i historien eftersom det finns många olika versioner av den.

En version säger att hon begick självmord genom att låta sig bli biten av en asp, en annan version säger att hon dog av ett ormbett, och vissa säger att hon dödades av Augustus män. Efter deras död annekterade Augustus dock Egypten till det romerska riket som en provins som styrdes av en guvernör utsedd av honom.

Slutsats

Cleopatra var en av de mest kända kvinnorna i historien. Hon var vacker, intelligent och en utmärkt politiker. Hon styrde Egypten i över 20 år och slöt allianser med både Julius Caesar och Mark Antony. Hon förlorade så småningom makten när Augustus besegrade Mark Antony i slaget vid Actium. Efter deras självmord annekterade Augustus Egypten till det romerska riket. Läsare kan lära sig mycket om antikens historia genom att studera livet för denna fascinerande kvinna.