Östrom (det bysantinska riket)

Östrom (det bysantinska riket)

Östrom, också kallad det bysantinska riket, var fortsättningen av det romerska riket i dess östra provinser under sen antiken och medeltiden. Det tog slut med Konstantinopels fall 1453 e.Kr. Även om det hade förlorat några av sina västra territorier, fortsatte det östra romerska riket att existera i nästan 1 000 år efter Roms fall 476 e.Kr. Här är en kort översikt över dess historia.

Det östromerska riket grundades av Konstantin I år 324 e.Kr. Han flyttade den kejserliga huvudstaden från Rom till Bysans, som han döpte om till Konstantinopel. Östrom nådde sin största utsträckning under Justinianus I, som regerade från 527 till 565 e.Kr. På sin höjd inkluderade det östromerska riket Anatolien, Syrien, Egypten, Nordafrika, Italien, Spanien, Grekland och mycket av Central- och Östeuropa.

Men med tiden började Östrom att minska. Detta berodde på ett antal faktorer inklusive barbariska invasioner, ekonomiska problem, religiösa skillnader mellan öst och väst och personliga rivaliteter inom den kejserliga familjen. Vid senmedeltiden var det östromerska riket en skugga av sitt forna jag. År 1453 e.Kr. föll den till de ottomanska turkarna som erövrade Konstantinopel.

Annons: Klicka här för att lyssna på ljudböcker om Östroms historia och andra ämnen via BookBeat, med en gratis 45-dagars provperiod för dig som läser den här artikeln. Du är inte skyldig att betala någonting och kan enkelt avsluta ditt medlemskap när provperioden är över.

Tidslinje för Östrom ock det bysantinska riket sin historia

Följande är en tidslinje som täcker några av de mest centrala händelserna i det östrom sin historia.

  1. 476 e.Kr.: Den siste romerske kejsaren störtas av den germanske ledaren Odoacer, vilket markerar slutet på det västromerska riket. Östra romerska riket fortsätter under olika kejsare; huvudstaden flyttar till Konstantinopel.
  2. 500-talet: Östra romerska riket upplever en guldålder under kejsar Justinian I, som återerövrar mycket av det tidigare västromerska riket.
  3. 600-talet: De arabisk-bysantinska krigen börjar, då Rashidun-kalifatet erövrar stora delar av det östra romerska riket.
  4. 700-talet: Den bysantinska ikonoklasmen börjar när kejsar Leo III förbjuder dyrkan av ikoner.
  5. 800-talet: Det bysantinska riket når sin största utsträckning under kejsar Konstantin VII Porphyrogennetos.
  6. 900-talet: Det bysantinska riket börjar sjunka, eftersom det präglas av interna stridigheter och externa invasioner.
  7. 1000-talet: Seljukturkarna besegrar den bysantinska armén i slaget vid Manzikert, vilket leder till förlusten av stora delar av Mindre Asien.
  8. 1204: Det fjärde korståget plundrar Konstantinopel, vilket leder till upprättandet av det latinska imperiet.
  9. 1261: Det bysantinska riket återupprättas under kejsar Michael VIII Palaiologos.
  10. 1453: De osmanska turkarna erövrar Konstantinopel, vilket markerar slutet på det östra romerska riket.

För en översikt över västrom sin historia, se romarriket tidslinje.

Även om det till slut föll till invaderande styrkor, fortsatte det östromerska riket i nästan 1 000 år efter Roms fall i väst. Dess huvudstad i Konstantinopel (dagens Istanbul) var en livlig metropol och ett centrum för handel och kultur. Östrom var ett av de längst bestående imperier i historien och dess historia är värd att veta.

Annons: Klicka här för att lyssna på ljudböcker om romersk historia och andra ämnen via BookBeat, med en gratis 45-dagars provperiod för dig som läser den här artikeln. Du är inte skyldig att betala någonting och kan enkelt avsluta ditt medlemskap när provperioden är över.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!