Osmanska riket (ottomanska riket)

Osmanska riket (ottomanska riket)

Osmanska riket var ett av de största rikena i världshistorien. På sin höjd kontrollerade den ett territorium som sträckte sig från Nordafrika till Balkan och från Arabiska halvön till Kaukasus.

Imperiet grundades i slutet av 1200-talet av turkiska stammän som svepte ut ur Centralasien och snabbt erövrade ett stort område. Under de kommande århundradena fortsatte ottomanerna sin expansion och lade sakta men stadigt till nya länder imperiet.

På 1500-talet hade de blivit en stor global makt, och deras territorium omfattade några av de mest välmående och ekonomiskt avancerade regionerna i världen.

Från 1600-talet började ottomanerna dock tappa mark till sina europeiska rivaler. I synnerhet var de oförmögna att hålla jämna steg med den växande militärmakten i det kejserliga Ryssland.

Som ett resultat, under 1800-talet, tvingades det osmanska riket gradvis att avstå en stor del av sitt territorium. År 1918 hade den krympt till sin nuvarande storlek.

Idag är det Osmanska riket ihågkommet som ett av historiens stora imperier. Dess arv kan ses i de många kulturer och folk som den en gång kontrollerade.

Annons: Klicka här för att lyssna på ljudböcker om det Osmanska riket andra ämnen via BookBeat, med en gratis 45-dagars provperiod för dig som läser den här artikeln. Du är inte skyldig att betala någonting och kan enkelt avsluta ditt medlemskap när provperioden är över.

Vad är det Osmanska riket?

Osmanska riket, även kallat Osmanska riket, var ett multietniskt och multireligiöst imperium som varade från 1299 till 1922, med kristna, judar och muslimer som levt i relativ fred i århundraden. Det var efterträdaren till det bysantinska riket och dess osmanska sultan, Mehmed VI, var den sista regerande statschefen.

Osmanerna

Osmanerna var kända för sin militära skicklighet och deras arméer var några av de mest fruktade i världen. De var också stora beskyddare av konst och vetenskap, och deras huvudstad Istanbul var ett centrum för lärande och kultur.

Osmanerna regerade i århundraden, men deras imperium började sjunka på 1800-talet. 1922 upplöstes deras imperium. Men deras arv lever vidare i de moderna länder som en gång var en del av deras territorium.

Osmanska rikets sultaner

Det fanns totalt 36 sultaner i Osmanska riket. Sultanerna som styrde imperiet var några av sin tids mäktigaste härskare. De presiderade över en guldålder av konst och kultur, och deras styre präglades av militära framgångar och territoriell expansion.

Några av de mest kända sultanerna som styrde det osmanska riket är följande:

 • Osman I
 • Orhan I
 • Murad I
 • Bayezid I
 • Mehmed I
 • Murad II
 • Mehmed II (erövrade bl.a. Konstantinopel och orsakade östromerska rikets fall 1453)
 • Bayezid II
 • Selim I

En av de mest betydelsefulla sultanerna var Suleiman den store.

Suleiman den store

Suleiman den store var en av de mäktigaste härskarna i det osmanska riket. Han utvidgade imperiet i största utsträckning och erövrade vidsträckta territorier – så småningom omfattade det osmanska riket länder i både Europa, Asien och Afrika.

Han skapade också en period av stor kulturell prestation, och beställde konstverk och arkitektur som fortfarande beundras idag.

Suleiman var en skicklig politiker och diplomat, och han förhandlade ofta med andra härskare för att lösa tvister. Men han var också känd för sin brutala taktik, och han var inte rädd för att använda våld för att uppnå sina mål.

Oavsett hans metoder råder det ingen tvekan om att Suleiman den store lämnade en bestående prägel på det osmanska rikets historia.

Osmanska rikets flagga

Osmanska rikets flagga var en enkel vit flagga med en röd halvmåne och åttauddig stjärna. Denna flagga fortsatte att användas av efterträdarstaten Turkiet fram till 1900-talet.

Vad hände med det osmanska riket?

Osmanska rikets fall var en långsam och gradvis process.

 • Från slutet av 1800-talet började imperiet uppleva betydande politiska reformer. Detta följdes av en period av ekonomisk nedgång, vilket ledde till ökad social oro.
 • 1908 genomförde en grupp reforminriktade militärofficerare en kupp och avsatte den regerande sultanen. Detta inledde en period av politisk instabilitet, som så småningom ledde till imperiets förfall.
 • 1914 gick ottomanerna in i första världskriget på centralmakternas sida. De besegrades snabbt, och 1918 hade imperiet helt upplösts.

Osmanska rikets fall var en komplex process som påverkades av både inre och yttre faktorer, och kan jämföras med det romerska imperiets förfall och fall. Det är dock tydligt att imperiets förfall var oundvikligt i början av 1900-talet.

Annons: Klicka här för att lyssna på ljudböcker om Romarrikets fall och andra ämnen via BookBeat, med en gratis 45-dagars provperiod för dig som läser den här artikeln. Du är inte skyldig att betala någonting och kan enkelt avsluta ditt medlemskap när provperioden är över.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!