Hunnerna, hunnerkung Attila, och deras härjningar i Europa

Hunnerna, hunnerkung Attila, och deras härjningar i Europa

Hunnerna var ett nomadfolk som levde i Centralasien. De invaderade Europa, Romarriket och Främre Orienten, där de erövrade stora områden.

Hunnerna var ursprungligen ett nomadfolk som bodde i Centralasien, som hade bytt hästar mot kinesiskt siden innan de slog sig ner i regionen Mongoliet. Hunnerna hade blivit underkuvade av kineserna och var skickliga på att rida hästar.

De var kända för sin grymhet som krigare och deras användning av beridna bågskyttar som få arméer kunde motstå. De spelade också en viktig roll i att forma europeiska kulturer och identiteter genom både krigföring och handel.

Hunnerna “strömmat ut som en översvämning över Europa”

Hunerne “strømmet ut som en flom over Europa”

Det första registrerade omnämnandet av hunnerna var år 91 e.Kr. av den romerske historikern Tacitus, när han sa att “en ras från Asien har strömmat ut som en översvämning över Europa”. Den första hunniska invasionen inträffade å andra sidan på 300-talet e.Kr. när de invaderade Armenien och Georgien.

År 375 e.Kr hade de nått Gallien och Spanien. De besegrade kejsar Valens vid Adrianople (nuvarande Edirne) år 378 e.Kr. och fortsatte att invadera romerskt territorium tills de nådde Konstantinopel (numera Istanbul).

Som ett resultat av deras härjningar satte de igång en hel mängd folkvandringar i Europa, inklusive vandalerna, västgoterna och östgoterna.

Deras kung och ledare hette Etzel, vilket är tyska för Attila.

Hunnerkung Attila

kong attila

Attila, känd på engelska som Attila Hunnen, var en fruktad hunnerkung, og hans namn har kommit att representera en av de mest ondskefulla och grymma ledarna i hela historien. Han är mest känd för sin brutala invasion av Västeuropa, och hans arv lämnades kvar i kölvattnet av hans erövringar och förstörelse.

Hans exakta födelsedatum är okänt, men man tror att han föddes omkring 406 e.Kr. Hans far, Mundzuk, var en hunnisk hövding som hade fördrivits från sitt hemland av den store khanens invasion. Kung Attilas mor var en konkubin som blev Mundzuks hustru när han tog henne som en del av hennes hemgift.

Hun-imperiets förfall tillskrivs deras bristande organisation och deras oförmåga att skapa en stabil regering för sig själva.

Imperier kommer och går, men de lämnar alla en inverkan på historien på ett eller annat sätt. Hunnerna var inget undantag från denna regel, eftersom de lämnade en betydande prägel på Eurasien.

Annons: Klicka här för att lyssna på ljudböcker om Hunnerna, Romarriket och andra ämnen via BookBeat, med en gratis 45-dagars provperiod för dig som läser den här artikeln. Du är inte skyldig att betala någonting och kan enkelt avsluta ditt medlemskap när provperioden är över.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!