Tibern

Tibern

Tibern är en flod i centrala Italien och den tredje längsta i landet. Floden har sitt ursprung i Apenninerna, rinner 406 kilometer genom landet och kommer in i Medelhavet vid Ostia, cirka 25 kilometer från Rom.

Tibern var en gång känd som gränsen mellan Etrurien och Latium. Etruskerna använde floden för transporter och jordbruk. Romarna använde floden för handel, transporter och för att leverera vatten till sitt växande imperium. På medeltiden använde man floden för handel och transport. Nedan ska vi titta närmare på dessa tre tidsperioder.

Etruskerna

Etruskerna var en av de mäktigaste grupperna i centrala Italien under tiden innan Rom blev en världsmakt. De bodde i stadsstater längs floden Tibern. Etruskerna var kända för sin konst, jordbruk och handel och handlade med Rom och andra stadsstater längs Tibern. Etruskerna var också kända för sin militära makt, och hjälpte Rom att bekämpa invasioner av galler och andra stammar.

Romarna

Romarna tog kontroll över centrala Italien från etruskerna efter att ha besegrat dem i strid. De använde floden Tibern för handel och transporter och byggde kanaler för att ansluta den till Rom så att de kunde föra vatten till sitt växande imperium. Dessutom byggde de vägar längs Tibern för att förbinda Rom med andra delar av deras imperium.

År 410 e.Kr plundrade Alarik och hans västgoter Rom, vilket var ett stort nederlag för Roms makt. Efter detta flyttade många människor bort från staden och till andra delar av Italien. Detta gjorde det svårare för Rom att kontrollera sitt imperium.

År 476 e.Kr erövrade Odovakar Rom, en händelse som markerar det romerska imperiets fall. Efter detta fortsatte människor att använda floden Tibern för handel och transporter, men inte lika mycket som tidigare, eftersom det inte längre fanns ett imperium som kunde koppla samman alla dessa olika regioner.

Medeltiden

Under medeltiden använde människor vattenvägar som floder för handel oftare än landvägar, eftersom de var lättare att färdas på och mycket snabbare än att gå eller rida på långa avstånd. De flesta använde fortfarande kanoter eller småbåtar eftersom större fartyg inte skulle ha kunnat navigera genom alla krökar i de flesta floder som Tibern.

Människor använde floderna för att byta varor som salt, järn och spannmål. Dessutom inträffade rån ofta, eftersom människor som färdades på floderna var lätta mål för brottslingar som letade efter värdesaker. Detta ledde till många konflikter mellan olika grupper som försökte kontrollera flodhandelsvägar.

Längs Tibern kan du fortfarande se många gamla byggnader och strukturer, som ger oss en inblick i hur livet kan ha sett ut för tusentals år sedan.