Titus

Titus

Titus var romersk kejsare från 79 till 81 e.Kr. Han var en mycket effektiv härskare och militär ledare, men hans regeringstid präglades också av stor tragedi, eftersom han var ansvarig för förstörelsen av Jerusalem och döden av tusentals judar.

Titus Flavius ​​​​Vespasianus föddes i Rom år 39 e.Kr., och var son till kejsar Vespasianus och Vespasia Polla. Han hade en äldre syster, Domitilla, och två yngre bröder, Domitian och Flavius ​​​​Sabinus. Titus växte upp i en mycket privilegierad miljö och fick en utmärkt utbildning. Han utvecklade en förkärlek för litteratur och lärande, och sägs ha varit en oerhört stilig man.

Titus började sin militära karriär i Britannia, där han tjänstgjorde under sin far under den romerska erövringen av ön. Han deltog sedan i undertryckandet av den första judiska revolten, som började år 66 e.Kr. Han utmärkte sig under detta fälttåg och utnämndes till befälhavare för de romerska styrkorna i Judeen av sin far.

År 70 e.Kr ledde Titus den romerska armén i en belägring av Jerusalem. Staden föll efter en månader lång strid och Titus gav order om att den skulle förstöras. Denna händelse orsakade stor tragedi för det judiska folket, eftersom tusentals dödades eller såldes till slaveri. Jerusalems tempel förstördes också.

Trots denna stora tragedi är Titus ihågkommen som en stor kejsare. Han styrde Rom effektivt och avslutade konstruktionen av Colosseum år 80 e.Kr., som hade påbörjats av hans far 10 år tidigare. Han dog av naturliga orsaker år 81 e.Kr., vid 41 års ålder. Hans död var en stor chock för det romerska folket, eftersom han fortfarande var en ung man med mycket potential. Titus lämnade ett bestående arv och anses vara en av de mest framgångsrika romerska kejsarna.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!