Vespasianus

Vespasianus

Vespasianus var kejsare av det romerska riket från 69 till 79 e.Kr., och hans arv säkrades när han som romersk kejsare påbörjade byggandet av Colosseum. Han föddes i en by nära Rom som heter Falacrinae.

Hans familj hade låg status, och hans fars högsta ämbete var en lokal domare. Ändå gjorde Vespasianus en framgångsrik karriär inom den romerska militären och steg till rangen av legat (befälhavare) för Legio II Augusta, stationerad i Judéen. Han blev så småningom guvernör i den provinsen, där han övervakade det förkrossande undertryckandet av den judiska revolten ledd av Simon bar Kokhba år 135 e.Kr.

Vespasianus återvände till Rom efter kejsar Neros död år 68 e.Kr. Den flaviska dynastin som han grundade skulle styra imperiet i 27 år. Som kejsare genomförde Vespasianus ett ambitiöst program för offentliga arbeten, inklusive byggandet av Colosseum och akvedukterna som fortsatte att förse Rom med vatten. Han reformerade också det romerska skattesystemet, som hade blivit grovt orättvist under Nero.

Trots sitt ödmjuka ursprung var Vespasianus en klok och effektiv härskare, som lämnade imperiet i bättre skick än han fann det. Han dog av naturliga orsaker år 79 AD, 69 år gammal. Hans sista ord var enligt uppgift “Åh kära du! Jag tror att jag är på väg att bli en gud!” – en förutsägelse som snart visade sig sann, eftersom han blev gudomliggjort av senaten kort efter sin död.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!