Vikingatiden

Vikingatiden

Vikingatiden är en period i europeisk historia som spenner över slutet av 700- til begynnelsen av 1000-tallet. Den är preget av den omfattande ekspansjonen av vikingfolket, som reste på två av Europa och utöver, och etablerade bosättningar och handelsruter. Vikingene var också känd för sin dyktighet som krigare, och de deltok ofta i raid och kamper.

En av de mest kända sidan av vikingkulturen är deras kontakt med det östlige romerska riket. Tidlig på 900-tallet begynte vikingene å angripe imperiets huvudstad Miklagård (datidens Konstantinopel, som nå är Istanbul). Detta førte til ökad kontakt mellan de to kulturene, då vikingene började att leie seg ut som leiesoldater för imperiet. Efter att ha tagit den här kontakten för att skapas av Varangian Guard, en grupp vikingkrigare som tjänade som livvakter för keiseren.

Vikingatiden tog slut rundt 1050 e.Kr., da den siste store vikingbosetningen i England blev förstörd av normannerne. Arven efter vikingene lever dock på många sätt. Till exempel kan deras innflyttning fortsatt sees i dagens Skandinavien, hur många stadnamn har vikingopprinnelse.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!