Varangian Guard

Varangian Guard

Varangian Guard (Väringagardet) var den östromerska kejsarens personliga livvakt. Deras historia är nära sammanflätad med historien om vikingatida kontakt med det östromerska riket.

I slutet av 800-talet anlände en grupp vikingar (kända som väringar) ledda av hövdingen Rurik till Konstantinopel och erbjöd sina tjänster som legosoldater till kejsaren. Imponerad av deras stridsfärdigheter, rekryterade kejsaren dem till sin personliga livvakt, som blev känd som Varangian Guard.

Under de kommande århundradena spelade trädgården en nyckelroll i både Konstantinopels och det östra romerska imperiets historia. De stred i krig mot muslimska inkräktare och hjälpte till att försvara staden mot barbarernas invasioner. Dessutom spelade de en viktig roll vid hovceremonier.

I dag lever arvet efter Varangian Guard vidare i populärkulturen, där de ofta framställs som hårda och lojala krigare. Se till exempel Jan Ove Ekebergs bokserie Den siste vikingakungen.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!