Cicero

Cicero

Marcus Tullius Cicero var en romersk filosof, politiker, advokat, talare och akademiker som levde på 1000-talet f.Kr. Han anses vara en av de största romerska statsmän och talare genom tiderna, och hans omfattande verk hade ett djupgående inflytande på västerländsk filosofi.

Cicero föddes i en rik familj i Rom, och han fick en omfattande utbildning. Han blev flytande i grekisk och latinsk litteratur, och han studerade retorik och filosofi under några av sin tids mest kända forskare.

Cicero började sin karriär som advokat, men han gick snart in i politiken. Som konsul 63 f.Kr. spelade han en central roll i nederlaget för Catilinas konspiration. Ciceros svidande tal mot Catilina gav honom ett rykte som en mästare i retorik, och han fortsatte med en framgångsrik politisk karriär.

Men hans motstånd mot Julius Caesar ledde till hans exil från Rom, och han mördades så småningom av agenter för Mark Antony. Trots sitt tragiska slut är Marcus Tullius Cicero fortfarande en av de mest vördade gestalterna i romersk historia.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!