Cicero

Cicero

Marcus Tullius Cicero var en romersk filosof, politiker, advokat, talare och akademiker som levde på 1000-talet f.Kr. Han anses vara en av de största romerska statsmän och talare genom tiderna, och hans omfattande verk hade ett djupgående inflytande på västerländsk filosofi.

Cicero föddes i en rik familj i Rom, och han fick en omfattande utbildning. Han blev flytande i grekisk och latinsk litteratur, och han studerade retorik och filosofi under några av sin tids mest kända forskare.

Cicero började sin karriär som advokat, men han gick snart in i politiken. Som konsul 63 f.Kr. spelade han en central roll i nederlaget för Catilinas konspiration. Ciceros svidande tal mot Catilina gav honom ett rykte som en mästare i retorik, och han fortsatte med en framgångsrik politisk karriär.

Men hans motstånd mot Julius Caesar ledde till hans exil från Rom, och han mördades så småningom av agenter för Mark Antony. Trots sitt tragiska slut är Marcus Tullius Cicero fortfarande en av de mest vördade gestalterna i romersk historia.