Antoninus Pius

Antoninus Pius

Antoninus Pius besteg tronen som romersk kejsare 138 e.Kr., och under hans tid som kejsare blomstrade handel, konst och vetenskap. Antoninus visade sig också vara en klok och human härskare, som ofta ingrep på uppdrag av sina undersåtar när de förtrycktes av lokala tjänstemän.

När han dog 161 e.Kr., var Romarriket på höjden av sin makt. Antoninus efterträddes av sin adoptivson Marcus Aurelius, som skulle bli en av Roms mest vördade kejsare, bland annat på grund av hans hängivenhet åt stoicismen.

Marcus skulle fortsätta Antoninus tradition av klokt och rättvist styre och leda imperiet genom en period av fortsatt välstånd. Marcus regeringstid skulle dock också präglas av inbördeskrig och barbariska invasioner, som kulminerade i imperiets slutliga förfall.

Även om Antoninus liv förkortades av döden, skulle hans arv leva vidare under hans efterträdares regeringstid. Marcus Aurelius såg till att Antoninus blev ihågkommen som en av Roms fem goda kejsare.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!