Neros gyllene hus

Neros gyllene hus

Neros gyllene hus (även kallat Domus Aurea) var ett magnifikt palats byggt av den romerske kejsaren Nero under åren efter den stora branden i Rom. På över 300 hektar fylldes palatset med påkostade dekorationer och inkluderade faciliteter som en privat pool och bad, en stor trädgård och ett bibliotek. Dessutom innehöll Neros gyllene hus en konstgjord sjö som sades vara fylld med levande fisk.

Tyvärr användes Domus Aurea bara några år innan den övergavs och lämnades att förfalla. Men dess inverkan kan fortfarande ses i konsten och arkitekturen i det antika Rom. Palatset var ett av de första exemplen på vad vi nu kallar en “oberoende värld”, och dess inflytande kan ses i många senare byggnader, från medeltida slott till renässansvillor.

Kort sagt, Neros gyllene hus var ett sant under i den antika världen.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!