Gallus

Gallus

Trebonianus Gallus var en romersk kejsare som regerade från 251 till 253. Han var medlem av militäraristokratin och tjänstgjorde som officer under kejsarna Decius och Valerianus. År 251 dödades Decius i strid mot goterna, och Gallus utropades till kejsare av sina trupper.

Han blev dock snabbt utmanad av Aemilianus, guvernören i Moesia, som också gjorde anspråk på tronen. De två männen utkämpade ett kort inbördeskrig innan Aemilianus gick segrande och lät döda Trebonianus Gallus.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!