Diana gudinna av jakt: Enkel översikt

Diana gudinna av jakt och vilda djur: Enkel översikt

Jägaren Diana, som namnet antyder, var känd som Diana gudinna av jakt och vilda djur. Men det fanns mer i hennes makt än så. Hon var också känd som förlossningens och naturens gudinna, och så småningom blev hon också känd som nattens och månens gudinna.

I den här artikeln kommer vi att titta på Diana gudinna och hennes roll i romersk mytologi, såväl som en av de mest kända målningarna av henne.

Diana gudinna mytologi

Ofta likställt med Armetis från den grekiska mytologin har Diana gudinna varit en betydande figurav Roman mytologi och hellenistiska religioner, en framträdande plats för vars dyrkan är Diana Nemorensis, översatt som Diana of the Woods. Denna plats ligger i Aricia vid stranden av sjön Nemi.

För sin framträdande plats som en gudinna för fertilitet och förlossning, har Diana varit känd för att dyrkas av kvinnor som vill föda barn samt för att skydda kvinnor under förlossningen.

Men hennes mest kända form är Diana Huntress som också har varit föremål för flera konstverk under århundraden. Jaktsporten anses vara en viktig sport och inslag i romerska och grekiska mytologier, vilket gör henne till en central figur inom den.

Diana gudinna målning

Diana gudinna målning

Diane the Huntress skapades av den mycket berömda italienska maneristmålaren Giuseppe Cesari 1603 på en träpanel med oljebaserade förnödenheter. Det är en berömd målning som visas på Capitoline-museerna i Rom.

Denna målning föreställer Diana gudinna med en pil och omgiven av sina jakthundar som verkar följa med henne på hennes jakt. Dianas relation till månen är också invävd i detta stycke väldigt kreativt genom att pryda hennes hår med en enkel accessoar som liknar månens halvmåne.

Eftersom Dianas primära uppfattning från renässansen fram till den moderna eran är benägen mot jägaren, har denna form varit inspiration för ett antal målningar samt olika versioner av Jägarstatyn av Diana. I vissa delar av världen kan jägarstatyn också hittas installerade på offentliga platser.

Jägarstatyn av Diana gudinna

En annan framstående pjäs som visas i Moncloa-palatset målades av konstnären Anton Raphael Mengs. Detta stycke, känt som “Diana som personifiering av natten” målades 1765 på ett dukmedium med olja. Även om detta stycke också lyfter fram Dianas bild som en jägare, ligger det centrala fokuset här på hennes koppling till månen och natten.

Anton lyfter vackert fram Dianas olika former – jägaren och fruktbarhetsgudinnan. På den här målningen ses Diana dra ut en pil från sitt koger medan hon håller sin pil mot en fullmånebakgrund.

Månens höjdpunkt blir en samlingspunkt som tar upp hennes form som en fertilitetsgudinna, eftersom man tror att Dianas relation till månen är anledningen till att hon kommer ut som en fertilitetsgudinna (som bygger på sambandet mellan menstruationscykler och måncykler). Detta stycke är en del av en uppsättning av fyra personifieringsmålningar som bekräftar olika tider på dagen.

Diana har dock idealiserats i olika former, och den gemensamma faktorn för dem är fortfarande att hon sågs som en kraftfull karaktär, full av starka attribut.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!