Diocletianus palats

Diocletianus palats

I antikens Rom byggde kejsar Diocletianus ett påkostat palats åt sig själv och sitt hov, nu känt som Diocletianus palats. Palatset låg i staden Split, på den dalmatiska kusten av det som nu är Kroatien. Bygget påbörjades år 298 e.Kr., och man tror att palatset stod färdigt omkring 305 e.Kr.

Palatset designades som ett lyxigt pensionärshem för Diocletianus, som abdikerade tronen år 305 e.Kr. Det stod dock snart klart att palatset var för stort och storslaget för att kunna användas som bostad. Istället blev det ett kejserligt komplex, med gårdar, trädgårdar, bad, tempel och andra offentliga utrymmen.

Under senare århundraden ockuperades palatset av romerska trupper, sedan av barbariska inkräktare. Idag är Diocletianus palats ett populärt turistmål och en UNESCO: s världsarvslista.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!