Merkurius (gud)

Merkurius (gud)

Merkurius är den romerska guden för handel, resenärer och tjuvar. Han är också känd som gudarnas budbärare. Han är representerad som en bevingad man med en caduceus, som är en stav med två ormar lindade runt den.

Merkurius sades vara son till Jupiter och Maia. Han föddes i en grotta på Olympen, och som ung gud var han mycket busig. Han stal en gång några boskap från Apollo. För att be om ursäkt gav han Apollo ett par gyllene sandaler. Merkurius var också känd för sin snabbhet. Han kunde springa så fort att han kunde resa från jorden till Olympen på ett ögonblick.

I romersk mytologi är Merkurius förknippad med planeten Merkurius. Planeten fick sitt namn efter guden eftersom den verkar röra sig snabbt över himlen.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!