Tiberius Gracchus

Tiberius Gracchus

Tiberius Gracchus var en romersk politiker som levde på 100-talet f.Kr. Han är mest känd för sitt arbete för att försvara rättigheterna för fattiga bönder och jordlösa arbetare. Gracchus valdes till posten som tribun, vilket gav honom makten att föreslå lagar på folkets vägnar. Han använde denna makt för att anta en rad jordbruksreformlagar utformade för att hjälpa småbönder att behålla sin mark.

Tiberius Gracchus liv

Tiberius Gracchus föddes i en rik familj 168 f.Kr. Hans far, Tiberius Sempronius Gracchus, var konsul och hans mor, Cornelia Africana, var dotter till Scipio Africanus, en av Roms mest kända generaler. Trots sin privilegierade bakgrund blev Gracchus en ivrig förkämpe för de fattiga och fördrivna.

År 133 f.Kr valdes han till tribunposten, vilket gav honom makten att föreslå lagar på folkets vägnar. Gracchus var en populär politiker och hans reformer var till en början populära bland folket. De rika eliterna i Rom gillade dock inte hans politik och började trycka tillbaka mot honom.

För att tysta kritikerna föreslog Gracchus en lag som skulle ha gett honom makt utan motstycke. Senaten röstade för att lägga in sitt veto mot hans lagförslag och fråntog honom också tribunatet. Gracchus svarade med att leda en våldsam revolt mot senaten. Senaten svarade med att ställa honom inför rätta och döma honom till döden.

Arvet efter Tiberius Gracchus

Tiberius Gracchus är ihågkommen som en av Roms mest kontroversiella politiker. Hans karriär avbröts av hans våldsamma död, men hans arv levde kvar. Hans lagar om jordreform fortsatte att genomföras långt efter hans död, vilket bidrog till att förbättra livet för otaliga fattiga bönder och jordlösa arbetare. Idag är han ihågkommen som en som stod upp för dem som inte kunde försvara sig och som kämpade mot orättvisor även när det innebar att riskera allt han hade.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!