Penater: Gudar av hushåll i romersk mytologi

Penater: Gudar av hushåll i romersk mytologi

Känner du till historien om Penaterna? De forntida romarna trodde att de var andar som vakade över deras hem och eldstad, och dessa gudar skyddade deras familjs välbefinnande – både i fysisk och andlig mening.

Även om det fortfarande vördas idag är det bara få som förstår vad som menas med “Penater”. Låt mig ta tillfället i akt att lära dig om deras fascinerande ursprungsberättelse samt hur de har påverkat religiösa sedvänjor genom historien fram till modern tid.

Vad är Penater, och vad är deras betydelse i det romerska hushållet?

Bland romerska gudar ansågs Penater vara några av de viktigaste gudarna i den antika romerska religionen. De troddes vara husgudar som vakade över och skyddade sin familjs hem och härd. Termen ” Penater” kommer från det latinska ordet “penus”, som betyder “skafferi” eller “mataffär”.

Det beror på att de i första hand var förknippade med hushållets matförsörjning och var ansvariga för att säkerställa dess överflöd och välstånd. Ursprungsberättelsen om  Penater går tillbaka till den romerska civilisationens tidiga dagar.

Man tror att de ursprungligen dyrkades av sabinerna, en av de stammar som gick samman med romarna i antiken. Romarna antog sedan sin tillbedjan och införlivade dem i sin egen pantheon av gudar.

Mytologin om Penater och deras roll i antikens Rom

Mytologin om Penater är nära sammanflätad med grundandet och utvecklingen av det antika Rom. Enligt legenden fanns det ursprungligen tre huvudsakliga  Penater: Vesta, härdens gudinna; Ceres, jordbrukets gudinna; och Bacchus, vinets och fruktbarhetens gud. (Du kunde tydligen välja vilken gud som helst som din husgud förr i tiden.)

Man trodde att deras närvaro i ett hushåll gav lycka och välstånd till dess medlemmar. Som sådan gjorde romarna regelbundet offer och offer till  Penaterna i utbyte mot deras fortsatta skydd.

Men när Rom växte i makt och inflytande, utvecklades också  Penaternas betydelse. De blev förknippade med välfärden och välbefinnandet för inte bara enskilda hushåll, utan också hela den romerska staten.

Hur Penater är representerade idag

Även om dyrkan av Penater har till stor del försvunnit i modern tid, kan deras inflytande fortfarande ses i olika aspekter av samhället. Många romersk-katolska hem har ett speciellt område tillägnat religiösa ikoner och symboler, liknande hur forntida romare skulle ha haft en helgedom för sina hushållsgudar.

Vidare kan begreppet “hem” och “familj” som heliga och skyddade också spåras tillbaka till tron ​​på  Penater. Deras arv lever vidare i olika kulturella traditioner, som bruket att säga nåd före en måltid eller be för nära och käras välbefinnande.

Penaterna var också kända för att vara beskyddare av resenärer och köpmän, vilket är anledningen till att många kyrkor tillägnade St. Christopher (resenärernas skyddshelgon) ofta är prydda med skildringar av Penater.

Penater FAQ

Vilka var Penater?

Penater var antika romerska hushållsgudar som ansågs skydda och vaka över välbefinnandet i en familjs hem och härd. De förknippades med överflöd, välstånd och lycka.

Vad är ursprungsberättelsen om Penater?

Man tror att Penaterna ursprungligen dyrkades av sabinerna, en av de stammar som gick samman med romarna i antiken.

Hur dyrkades Penaterna?

Romarna skulle göra offer och offer till Penaterna i utbyte mot deras fortsatta skydd. De var också förknippade med välfärd och välbefinnande för inte bara enskilda hushåll, utan även hela den romerska staten.

Finns det några moderna sedvänjor eller traditioner som kan spåras tillbaka till Penaterna?

Ja, olika aspekter av det moderna samhället som heminredning, religiösa sedvänjor och kulturella traditioner har påverkats av dyrkan av  Penater.

Sammanfattningsvis är berättelsen om Penater fascinerande, med dess ursprung som går tillbaka till antikens Rom. Dessa hushållsgudar ansågs skydda och ge välstånd till sina tillbedjare, och deras inflytande kan fortfarande ses i modern tid genom olika seder och traditioner.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!