Galba

Galba

År 68 e.Kr avsattes och mördades den Romerske kejsaren Nero, vilket ledde till en period av inbördeskrig känd som de fyra kejsarnas år.

Bland utmanarna om makten var Galba, som hade varit guvernör i Hispania Tarraconensis (nuvarande Spanien). Galba marscherade mot Rom och utropades till kejsare av sina trupper i januari 69 e.Kr.

Hans regeringstid skulle dock visa sig bli kortvarig. I juni samma år störtades han och mördades av sitt eget Praetorian Guard. Vakterna utropade då sin egen kandidat, Otho, till kejsare.

Därmed började en av de blodigaste perioderna i romersk historia. Under de närmaste månaderna skulle ytterligare tre kejsare uppstå och falla i snabb följd: Otho, Vitellius och slutligen Vespasianus.

Mitt i allt detta kaos förblir Galba en i stort sett bortglömd figur. Ändå representerar hans korta regeringstid ett viktigt ögonblick i Romarrikets historia.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!