Konstantin den store: Biografi, barn, mynt och staty

Konstantin (kristendomen, Konstantinopel med mera)

Konstantin den store (på engelska Constantine the Great), även känd som Flavius​ Valerius Constantinus, var en central figur i romersk historia, och hans arv fortsätter att forma vår värld idag. Han är mest känd för sin roll i att omvandla det romerska riket till kristendomen och etablera det bysantinska riket.

I den här artikeln kommer iv att titta närmare på Konstantin den stores liv och arv, inklusive hans familj och barn, det välkända konstantinska myntet och den ikoniska statyn som firar hans bidrag.

(En mer uppdaterad version av denna artikel finns på engelska här: Constantine the Great: Biography, Kids, Coin, & Statue)

Biografi

Konstantin den store föddes den 27 februari 272 e.Kr., i staden Naissus, i nuvarande Niš, Serbien. Han var son till Flavius ​​Valerius Constantius, en arméofficer, och Helena, dotter till en ödmjuk gästgivare. Hans tidiga liv präglades av att han ofta flyttade runt i Romarriket på grund av hans fars militära uppdrag. Konstantin fick en gedigen utbildning, inklusive militär utbildning och en grundlig förståelse för romersk politik och styrelseskick.

Militär karriär

Konstantins militära karriär började under kejsar Diocletianus styre, som delade upp det romerska riket i östra och västra halvor för att göra det mer hanterbart. Konstantins far, Constantius, tjänstgjorde som militärofficer under Diocletianus. År 306 e.Kr., efter sin fars död, utropades Konstantin till Augustus (kejsare) av sina trupper. Men hans kontroll var initialt begränsad till de västra provinserna.

Slaget vid Milvian Bridge

Konstantins väg till att bli ensam härskare över det romerska imperiet sattes igång av en avgörande händelse – slaget vid Milvianbron 312 e.Kr. Enligt legenden hade Konstantin en vision av ett kors på himlen tillsammans med orden “In hoc signo vinces”, som betyder “I detta tecken ska du segra.” Inspirerad av denna vision beordrade Konstantin sina soldater att måla den kristna symbolen, Chi-Rho (☧), på sina sköldar. Han besegrade sedan sin rival, Maxentius, i slaget vid Milvian Bridge, vilket gjorde Konstantin till härskaren över det västromerska riket.

Annons: Klicka här för att lyssna på ljudböcker om Konstantin och andra ämnen via BookBeat, med en gratis 45-dagars provperiod för dig som läser den här artikeln. Du är inte skyldig att betala någonting och kan enkelt avsluta ditt medlemskap när provperioden är över.

Omvändelse till kristendomen

Konstantins seger i slaget vid Milvianska bron markerade en betydande vändpunkt i hans liv och kristendomens historia. Han är krediterad för att ha utfärdat Milanoediktet år 313 e.Kr., som gav religiös tolerans till kristna och officiellt avslutade förföljelsen de hade stått inför i århundraden. Konstantin själv konverterade till kristendomen och blev den första romerska kejsaren att göra det. Hans omvändelse spelade en avgörande roll i spridningen av kristendomen i hela det romerska riket.

Konstantin den stores barn och familj

Konstantin var gift två gånger under sitt liv. Hans första fru var Minervina, med vilken han hade en son som hette Crispus. Hans andra fru var Fausta, dotter till kejsar Maximianus. Constantine och Fausta fick flera barn, de mest kända var Konstantin II, Constantius II och Konstans, som skulle fortsätta att styra Romarriket efter hans död.

Konstantin II

Kejsar Konstantin den stores äldste son, Konstantin II (på engelska Constantine II), föddes 316 e.Kr. Som en av medhärskarna i det romerska imperiet efter sin fars död, stod han inför utmaningen att styra de västra provinserna. Hans regeringstid, som började 337, präglades av konflikter med hans yngre bröder, och slutade slutligen med hans död 340 e.Kr. under en match mot Konstans. Konstantin II är ihågkommen som en ambitiös men misslyckad härskare.

Constantius II

Constantius II föddes år 317 e.Kr. och var Konstantin den stores andra son. Han tog kontroll över det romerska imperiets östra provinser och blev ensam härskare över hela riket efter hans bröders död. Hans regeringstid präglades av en strävan att upprätthålla stabilitet i imperiet och främja ariansk kristendom, vilket ledde till religiösa kontroverser och konflikter med andra kristna sekter. Konstantius II regerade från 337 till sin död 361 e.Kr.

Konstans

Den yngste av Konstantin den stores tre söner, Konstans (på engelska Constans) föddes år 320 e.Kr. Han härskade ursprungligen över de västra provinserna och regerade tillsammans med sin bror Konstantin II. Efter sin brors död blev Konstans ensam härskare över den västra delen av det romerska riket år 337 e.Kr. Hans regeringstid präglades av försök att stabilisera imperiet och hantera interna konflikter. Men hans eget styre slutade tragiskt när han mördades år 350 e.Kr. under en revolt ledd av generalen Magnentius.

Konstantin den stores mynt

En av de mest varaktiga symbolerna för Konstantin den stores regeringstid är det “konstantinska myntet”. Detta mynt, känt som solidus, var ett guldmynt som introducerades av Konstantin för att stabilisera den romerska ekonomin. Det var känt för sin renhet och enhetliga vikt och blev standarden i århundraden. Bilden på myntet visade ofta Konstantins profil, och den symboliserade hans ansträngningar att reformera det romerska valutasystemet.

Annons: Klicka här för att lyssna på ljudböcker om Konstantin den store och andra ämnen via BookBeat, med en gratis 45-dagars provperiod för dig som läser den här artikeln. Du är inte skyldig att betala någonting och kan enkelt avsluta ditt medlemskap när provperioden är över.

Konstantin den store statyn

Statyn av Konstantin den store, även känd som Konstantins koloss, var en enorm skulptur av den romerske kejsaren som stod i staden Rom, gjord av vit marmor, brons och tegel. Statyn var cirka 12 meter hög och föreställde Konstantin som höll ett kristet kors i sin vänstra hand och en jordglob i sin högra, vilket symboliserade hans styre över världen. Statyn restes i början av 300-talet e.Kr. och stod i Forum Romanum. Idag finns bara fragment av statyn kvar, men den tjänar som bevis på Konstantins djupa inflytande på Romarriket och spridningen av kristendomen.

Sammanfattningsvis präglades Konstantin den stores liv av anmärkningsvärda prestationer, inklusive hans omvändelse till kristendomen, slaget vid Milvianbron och införandet av solidusmyntet. Hans regeringstid spelade en avgörande roll för att forma den romerska historien och spridningen av kristendomen. Den ikoniska statyn av Konstantin, som nu bara finns i delar, står som ett vittne till hans monumentala bidrag till världen. Konstantins arv fortsätter att påverka både religiösa och politiska sfärer, vilket gör honom till en av de mest betydelsefulla gestalterna i världshistorien.

Nedan hittar du en tidslinje över viktiga händelser i Konstantins liv, rekommenderade böcker för vidare läsning, en fiktiv dagboksanteckning och relaterade artiklar som hjälper dig att få en djupare förståelse av denna fascinerande figur.

Tidslinje

Här är en tidslinje över de viktigaste händelserna i Konstantin den stores liv:

  1. 27 februari 272 e.Kr.: Konstantin föddes i Naissus, i den romerska provinsen Moesia (Dagens Niš, Serbien).
  2. 293 e.Kr.: Konstantins far, Constantius Chlorus, blir Caesar in the Tetrarchy, ett system av fyra medregerande kejsare etablerat av kejsar Diocletianus.
  3. 306 e.Kr.: Efter sin fars död utropas Konstantin till Augustus (kejsare) av sina trupper i York, England, vilket markerar början på hans styre. Konstantins styre är initialt begränsat till Romarrikets västra provinser, medan hans medkejsare kontrollerar andra regioner.
  4. 312 e.Kr.: Konstantin får en vision av ett kors på himlen före slaget vid Milvian Bridge. Han beordrar att den kristna Chi-Rho-symbolen ska målas på soldaternas sköldar och besegrar Maxentius och blir därmed härskare över det västromerska riket.
  5. 313 e.Kr.: Konstantin och hans medkejsare Licinius utfärdar Milanoediktet, ger religiös tolerans till kristna och avslutar deras förföljelse i det romerska riket.
  6. 314 eller 316 AD: Konstantin besegrar rivaliserande kejsar Maxentius i slaget vid Cibalae, vilket stärker hans kontroll över det västromerska riket.
  7. 315–316 e.Kr.: Konstantin påbörjar en rad administrativa och militära reformer, inklusive införandet av solidusmyntet, som blir standard i århundraden.
  8. 324 e.Kr.: Konstantin besegrar Licinius i det andra slaget vid Adrianopel och blir ensam härskare över det romerska imperiet.
  9. 325 e.Kr.: Konstantin sammankallar det första konciliet i Nicaea, en sammankomst av kristna biskopar, för att ta upp teologiska frågor och fastställa några nyckeldoktriner inom kristendomen. Den nikenska trosbekännelsen, som definierar den kristna tron ​​på den heliga treenigheten, formuleras under detta råd.
  10. 330 e.Kr.: Konstantin flyttar Romarrikets huvudstad från Rom till Bysans och byter namn till Konstantinopel (dagens Istanbul, Turkiet), vilket markerar grunden för det bysantinska riket.
  11. 337 e.Kr.: Konstantin den store dör den 22 maj i Nicomedia, 65 år gammal. Han efterträds av sina söner, Konstantin II, Konstantius II och Konstans, som gemensamt styr Romarriket.

Vidare läsning

För att få en djupare och mer nyanserad förståelse av Konstantin den store, överväg att titta på ett eller flera av dessa fem väsentliga verk om hans liv, regel och historiska betydelse:

  1. “Constantine the Great” av Michael Grant: Denna biografi ger en väl avrundad redogörelse för Konstantins liv och regeringstid, och erbjuder ett historiskt sammanhang och analys av hans prestationer.
  2. “The Life of Constantine” av Eusebius av Caesarea: Eusebius, en samtida med Konstantin, skrev en redogörelse för kejsarens berömda omvändelse till kristendomen och hans roll i den tidiga kristna kyrkan.
  3. “Constantine and the Christian Empire” av Charles Matson Odahl: Detta arbete fördjupar sig i det invecklade förhållandet mellan Konstantin och kristendomen, och utforskar hans religiösa politik och deras inverkan på det romerska imperiet.
  4. “Constantine the Emperor” av David Potter: Potters bok ger en grundlig undersökning av Konstantins politiska och militära karriär, och spårar hans uppgång till makten såväl som hans administration av det romerska imperiet.
  5. “Constantine the Great: And the Christian Revolution” av G.P. Bagare: Den här boken utforskar de religiösa och kulturella förändringar som inträffade under hans styre baserat på Konstantins omvändelse till kristendomen.

Tillsammans ger dessa fem verk en omfattande förståelse av Konstantin den store, från hans personliga liv och militära kampanjer till hans centrala roll i kristnandet av det romerska imperiet.

Fiktivt dagboksanteckning från Konstantin den store

Nedan är ett försök att skriva en fiktiv dagboksanteckning från Konstantin den store, i syfte att väcka hans karaktär och historia till liv. Glad läsning!

Datum: 15 mars 324 e.Kr

Kära dagbok,

Idag är en viktig dag i mitt liv och i Romarrikets historia. Jag sitter i mina kammare i Bysans, den stad som jag har bestämt mig för att döpa om till Konstantinopel till min ära, och reflekterar över vägen som har fört mig hit.

Beslutet att flytta huvudstaden från Rom till denna magnifika stad vid korsningen av Europa och Asien togs inte lättvindigt. Rom, den eviga staden, har varit hjärtat av imperiet i århundraden. Ändå har detta enorma rikes utmaningar krävt en förändring. Bysans strategiska läge, naturliga försvar och tillgång till Svarta havet gör det till ett idealiskt centrum för administration och försvar av imperiet.

Men detta drag handlar inte bara om tegel och murbruk; det är symboliskt för den förvandling jag vill tillföra det romerska riket. Rom, med sin långa historia av hedendom, är en plats för gamla trosuppfattningar och seder. Min omfamning av kristendomen och Milano-ediktet har inlett en era av tolerans och religionsfrihet. Nu, med Konstantinopel som ny huvudstad, hoppas jag kunna främja ett kristet imperium där tron ​​spelar en central roll i styrelseskick och dagligt liv.

Min omvändelse till kristendomen var en djupgående vändpunkt i mitt liv. Visionen av korset vid slaget vid Milvian Bridge var inte bara en slump. Det var ett gudomligt tecken som styrde mina steg mot tro och enhet i imperiet. I dag, när jag går genom Konstantinopels gator, ser jag den spirande kristna gemenskapen, de magnifika kyrkorna och de troendes hoppfulla ansikten. Det fyller mig med stolthet och en känsla av syfte.

Självklart har min styrelse inte varit utan utmaningar. Hoten från utomstående krafter består och jag måste vara vaksam. Men jag tror på att vi genom starkt ledarskap och gudomlig vägledning kan övervinna dessa hinder och säkerställa välståndet för denna nya huvudstad.

När jag stänger det här journalinlägget fylls jag av hopp om det romerska imperiets framtid. Med tro i mitt hjärta och en vision av enhet och tolerans kommer jag att fortsätta att leda detta stora imperium mot en ny era. Må Gud ge mig visdom och styrka att uppfylla detta öde.

Konstantin

Annons: Klicka här för att lyssna på ljudböcker om Konstantin den store och andra ämnen via BookBeat, med en gratis 45-dagars provperiod för dig som läser den här artikeln. Du är inte skyldig att betala någonting och kan enkelt avsluta ditt medlemskap när provperioden är över.

Rrelaterade artiklar

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!