Vitellius

Vitellius

Aulus Vitellius föddes i en familj av rika godsägare i den romerska provinsen Gallia Lugdunensis, år 15 e.Kr. Hans far, Lucius Vitellius Lucullus, var en före detta konsul och guvernör, som hade samlat på sig en betydande förmögenhet. Aulus ärvde denna förmögenhet vid sin fars död år 40 e.Kr. och använde den för att konsolidera sin makt i provinsen.

År 68 e.Kr Romerske kejsaren Nero störtades av en revolt ledd av generalen Servius Sulpicius Galba. Galba utropade sig själv till kejsare, men han mördades snabbt av en annan general, Marcus Salvius Otho. Otho besegrades i sin tur av befälhavaren för legionerna i Germania Inferior, Aulus Vitellius.

Vitellius marscherade mot Rom och tog kontroll över staden med lätthet. Emellertid blev hans regeringstid kortvarig; år 69 e.Kr Vitellius själv störtades av arméerna av den östra kejsaren, Vespasianus. Han avrättades och kroppen kastades i floden Tibern.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!