Crixus: Den obesegrade gallen

Crixus den obesegrade gallen

Crixus, kanske mest känd från serien Spartacus: Blood and Sand (som undertecknad varmt kan rekommendera till den som tycker om episka strider och strider), var en gallisk gladiator och militärledare som spelade en avgörande roll i det tredje slavkriget. Denna konflikt, även känd som Spartacus-upproret, står som ett av de mest betydande slavupproren i romersk historia, och Crixus, en av Spartacus viktigaste vapenkamrater, blev en symbol för motståndet mot den mäktiga romaren.republiken.

Tidigt liv

Crixus föddes i Gallien (dagens Frankrike) på 100-talet f.Kr. Lite är känt om hans tidiga liv, men man tror att han tillfångatogs och förslavades, förmodligen genom romerska erövringar i regionen. Crixus kastades in i ett liv av brutalt träldom, underkastat de romerska mästarnas nycker och grymhet, gemensamt för mångaslaveri i Rom.

Crixus utbildas till gladiator

Crixus blir trent som gladiator

Crixus väg till berömmelse började när han tvingades in i gladiatorstrider.Rommarna, som var kända för sin omättliga lust efter blodsutgjutelse som underhållning, hade en blomstrande gladiatorkultur som till stor del involverade slavar och krigsfångar. Gladiatorer som Crixus tvingades slåss till döds på stora arenor, som amfiteatern i Capua, för att underhålla romerska medborgare.

Även om livet för en gladiator innebar mycket lidande och ständig fara, erbjöd det också möjligheten till berömmelse och efterföljande rikedom. Crixus, precis som många andra, anpassade sig snabbt till den rigorösa träningsregimen och lärde sig konsten att slåss. Allt eftersom tiden gick finslipade han sina färdigheter och blev erkänd som en fruktad krigare på arenan.

Tredje slavkriget

Den tredje slavekrigen

Det tredje slavkriget, som bröt ut 73 f.Kr., var ett direkt svar på de fruktansvärda förhållanden som slavar fick utstå i den romerska republiken. Under ledning av gladiatorn Spartacus såg upproret tusentals slavar och gladiatorer fly från sina fångare och bilda en mäktig kraft som utmanade Roms makt.

Crixus anslöt sig till Spartacus tidigt i upproret och spelade en avgörande roll i slavarméns tidiga segrar. Hans militära skicklighet och ledarskapsförmåga gjorde honom till en ovärderlig tillgång för det växande upproret. Crixus hade dock egna ambitioner och vid ett tillfälle splittrades han från Spartacus för att leda sin egen fraktion av rebellarmén.

Crixus fraktion

Crixus beslut att skilja sig från Spartacus tillskrivs ofta hans önskan att plundra Italien och söka hämnd på de romerska förtryckarna. Han trodde att det var mer lönsamt att plundra landsbygden än att fortsätta upproret mot Rom. Även om detta beslut skapade oenighet bland rebellerna, lyckades Crixus fraktion inta flera städer i södra Italien.

Trots sina tidiga segrar mötte Crixus och hans anhängare starkt motstånd frånromerska legioner. Romarna, som gradvis hade blivit smärtsamt medvetna om hotet från slavarméerna, skickade arméer under befäl av framstående romerska generaler som Marcus Crassus för att undertrycka upproret.

Crixus sista slag

Crixus sitt siste slag

Crixus fraktion mötte så småningom ett förkrossande nederlag mot romerska legioner ledda av Lucius Gellius Publicola. I en brutal strid nära berget Garganus i södra Italien dödades Crixus och majoriteten av hans anhängare. Hans ambition att berika sig själv och hämnas på Rom hade i slutändan lett till hans undergång.

När Spartacus fick beskedet om Crixus tragiska död organiserade han en serie gladiatorstrider där han tvingade 300-400 tillfångatagna romerska soldater att slåss till döds. Således fick de en smak av sin egen medicin under denna minnesceremoni till Crixus ära.

P.S. Folk frågar mig ofta, om jag bara fick välja EN bok att läsa om romersk historia, vilken skulle det vara? Mitt svar är alltid SPQR av Mary Beard. Detta är DEN BÄSTA BOKEN för att få en engagerande och heltäckande översikt av romarna, som täcker 1 000 år av deras EPISKA historia. Oavsett om du är helt ny på ämnet eller expert är jag säker på att du kommer att gilla den. Klicka här för att läsa boken på svenska nu med en 100% GRATIS provperiod från BookBeat!

Obs: När du registrerar dig kommer du att bli ombedd att ange ditt bankkort, men detta är bara en formalitet. Ditt kort kommer inte att debiteras något, och du kan enkelt avsluta ditt medlemskap innan provperioden är över. Dessutom: Om du bestämmer dig för att gå vidare och läsa boken efter att ha klickat på länken ovan kommer jag att få en liten provision. OCH… Som regel får du ett unikt erbjudande. Vinn/vinn! Böckerna jag rekommenderar är de jag personligen har läst och verkligen tror att du kommer att älska!